Izložba IDE LOHER u Varaždinu

U četvrtak, 27. travnja 2017., s početkom u 19 sati , u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba Ide Loher pod nazivom HODANJE I (ZA)STAJANJE. Izložba ostaje otvorena za razgled do 4. svibnja 2017.

Djelovanje IDE LOHER obilježeno je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja, a umjetničko izražavanje istraživanjem različitih formi. Takav način rada počinje već na studiju djelovanjem unutar grupe Daklelososi s kojom djeluje do 2001. godine. Grupa sudjeluje na brojnim izložbama poput Salona mladih, Zagrebačkog salona i Biennala mladih u Rijeci te djeluje u javnom prostoru surađujući s umjetnicima iz drugih područja.

Iskustva djelovanja u grupi Daklelososi razvija kroz rad Tigar teatra, kazališno-likovno umjetničku organizaciju koju je osnovala 2004. sa Ivom Matijom Bitangom i Leom Vukelićem. Unutar Tigar teatra sudjelovala je u produkciji i likovnom oblikovanju desetak predstava….. Problematiziranje svakodnevnog života glavna je tema je njenog djelovanja. Video-rad Život na frižideru – svaki dan, prikazan na Međunarodnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu «Juraj Šporer» u Opatiji, dokumentira takve trenutke promišljanja. Iskustvo neformalne edukcije te aktivističko djelovanje razvija radom u udruzi za promicanje vizualne kulture OPA, koju je osnovala s kolegicama 2008. godine. Radila je na Kurikularnoj reformi kao član Stručne radne skupine za predmet Likovna kultura i Likovna umjetnost. Trenutno je zaposlena na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na kolegiju Metodika nastave likovne kulture.

HODANJE I (ZA)STAJANJE

U četvrtak, 27. Travnja 2017., s početkom u 19 sati , u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba Ide Loher pod nazivom HODANJE I (ZA)STAJANJE Izložba ostaje otvorena za razgled do 4. svibnja 2017.

HODANJE I (ZA)STAJANJE

Školski izlet u Istri, cijeli dan hodam. Radionica u vrtiću, dojurila sam da stignem na vrijeme. Odlazak na izložbu u Italiju, odlučili smo se u nekoliko sati i odjurili, hodali smo cijeli dan, ali polako. Odlazak na Sljeme, često ponavljani događaj. Ponekad hodamo polako, ponekad se žurimo. Na ručak ili na rođendan. Radionica u Sisku, žurim se u školu, a kasnije na vlak. More, Rovinj, šetnja na plaži, pauza između radionica i predavanja. Plesni centar, plesno vježbanje koje se pretvorilo u pripreme za nastup i užurbano svladavanje vlastitih slabosti. Hodanje u školi, školama, na nastavi i pod odmorom.... Hodanje traje, ponavlja se, polako, brzo, često nesvjesno. Ali stalno. Cijeli život. Glavnina mog trenutnog života ispričana je hodanjem. A dolasci su trenutci. Mjesta i događaji prema kojima hodam kratki su i često prekriveni novim razmišljanjima o hodanju. Na sljedeće mjesto, na sljedeći događaj.

( iz predgovora izložbe, autorica Ida Loher)

Djelovanje IDE LOHER obilježeno je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja, a umjetničko izražavanje istraživanjem različitih formi.

Takav način rada počinje već na studiju djelovanjem unutar grupe Daklelososi

s kojom djeluje do 2001. godine. Grupa sudjeluje na brojnim izložbama poput Salona mladih, Zagrebačkog salona i Biennala mladih u Rijeci te djeluje u javnom prostoru surađujući s umjetnicima iz drugih područja.

Iskustva djelovanja u grupi Daklelososi razvija kroz rad Tigar teatra, kazališno-likovno umjetničku organizaciju koju je osnovala 2004. sa Ivom Matijom Bitangom i Leom Vukelićem. Unutar Tigar teatra sudjelovala je u produkciji i likovnom oblikovanju desetak predstava. Djelatnost Tigar teatra usmjerena je i na povezivanje umjetnika različitih orijentacija te omogućavanje njihovog izražavanja u raznolikim medijima.Unutar njega bavi se i pedagoškim radom te perfomansom. Performans u sklopu projekta «Brod» s Ivom Matijom Bitangom propituje ispreplitanja svakodnevnog života ispunjenog dnevnim obiteljskim obvezama sa željenim situacijama vlastitog izražavanja.

Problematiziranje svakodnevnog života glavna je tema je njenog djelovanja. Video-rad Život na frižideru – svaki dan, prikazan na Međunarodnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu «Juraj Šporer» u Opatiji, dokumentira takve trenutke promišljanja.

Iskustvo neformalne edukcije te aktivističko djelovanje razvija radom u udruzi za promicanje vizualne kulture OPA, koju je osnovala s kolegicama 2008. godine. Udruga se bavi promicanjem vizualne kulture, umrežavanjem strukovnih udruga i organizacija, radionicama i edukacijom djece, mladih i kolega sustručnjaka.

Istraživanja iz područja edukacije popraćena su objavom šest udženika za učenike osnovne škole te više znanstvenih i stručnih članaka kao i izlaganjem na stručnim skupovima i kongresima te sustavnim sudjelovanje u edukaciji nastavnika putem predavanja i radionica.

Radila je na Kurikularnoj reformi kao član Stručne radne skupine za predmet Likovna kultura i Likovna umjetnost.

Trenutno je zaposlena na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na kolegiju Metodika nastave likovne kulture.