Izložba Jelene Lovrec u Galeriji AŽ

Izložba Jelene Lovrec  u Galeriji AŽ

U Galeriji AŽ (Atelijeri Žitnjak), Žitnjak 53, Zagreb u petak 12. svibnja 2017. u 18h otvara se izložba "Mein Kulturkampf" Jelene Lovrec. Izložba je otvorena do 1. lipnja 2017.

"Jelena Lovrec kaže – 1m2 čini sasvim dovoljan prostor kakav kulturi kao pukome nominalnom čimbeniku identiteta ove zemlje pripada. Ovim se projektom jednako tako otvorilo i pitanje kulturne (de)centralizacije, odnosno – problema gdje se ta ista kultura, nedovoljno promovirana i poticana, gotovo beziznimno aktualizira u gradskim centrima. A u vidu imajući ove druge krajeve, i taj je 1m2 gotovo previše, uvjerena je autorica.
Tako je u nastojanju vraćanja spomenutih sredstava kulturi svoje zemlje, Jelena Lovrec odlučila kupovati zemljišta diljem Hrvatske. S obzirom na to koliko se prostora i važnosti kulturi u Hrvatskoj daje, taj se ekvivalent u metričkome sustavu pokazao kao jedan kvadratni metar; a njezin plan uključuje kupnju 1m2 po županiji. Projekt je najprije uvjetovao pronalaženje ljudi koji su bili voljni prodati jedan kvadratni metar vlastite zemlje i pretvoriti ga u mjesto kulture, odnosno u mjesto gdje (hrvatska) kultura može dati najbolje od sebe. Ideja kupnje najmanjega mogućeg komada zemlje nije, dakako, bila nimalo jednostavna, a autorica je bilježila baš svaki pravni korak koji je akcija uključivala. Fotografije koje dokumentiraju njezino putovanje, zaokruženo činom zabilježavanja i označavanja svakog pojedinog zemljišta gotovo kao land art-a, dodatno naglašavaju kakvo mjesto kulturi u Hrvatskoj pripada: to je mjesto koje je zabačeno, koje je nevidljivo i koje je nereprezantativno. " - iz predgovora Martine Bratić

Više vidjeti na: http://a-z.hr/portfolio/jelena-lovrec-mein-kulturkampf/