Jedno - s Drugim 

Jedno - s Drugim

Izložba i predstavljanje međunarodnog projekta, 31.05. - 06.06.2017., Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11, Zagreb.

Otvorenje izložbe u srijedu 31. svibnja. 2017. u 19 sati

Predstavljanje međunarodnog projekta i razgovor s umjetnicima u četvrtak 1. lipnja 2017. u 13:15 sati

Hrvatska akademska umjetnica Verena Jakuš kao umjetnica-sudionica rezidencijalnog programa PAR 2016.  u suradnji s ostalim kolegama sudionicima preuzela je na sebe organizaciju izložbe i predstavljanja međunarodnog projekta koji je okupio autore iz cijelog svijeta, kako bi se u Zagrebu prezentirali kvalitetni mladi autori i istaknula važnost kulturološke razmjene umjetnika i dobrobiti organizacije ovakvih kulturno-umjetničkih projekata.

Svake godine Fondacija Marek Maria Pieńkowski okuplja mlade talentirane umjetnike iz cijelog svijeta na Međunarodnoj umjetničkoj rezidenciji (PAR). Tijekom boravka na rezidenciji autorima su osigurani svi relevantni uvjeti za kvalitetno umjetničko stvaralaštvo. Sam rad nije ograničen definiranom temom ili tehnikom rada, već je umjetnicima omogućena potpuna stvaralačka sloboda. Primarni kriterij kod odabira sudionika rezidencije kvaliteta je dosadašnjeg rada autora, te aktivnost izlaganja i prisustvo na likovnoj sceni kao i osvojene nagrade i priznanja tijekom školovanja i profesionalnog djelovanja nakon studija.

U sklopu međunarodnog projekta Jedno - s Drugim okupljeno je 12 mladih umjetnika iz Poljske, Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Čilea i Latvije koji su realizirali radove u svojim prepoznatljivim rukopisima interpretirajući izuzetno raznolike teme, a koje ćete imati priliku razgledati na ovoj izložbi.


Predstavljanjem međunarodnog projekta "Jedno – s Drugim" namjera je upoznati zagrebačku publiku s inozemnim umjetnicima koji sudjeluju na projektu kroz prezentaciju njihovih radova i razgovor s umjetnicima sudionicima koji su bili u mogućnosti doći u Zagreb, a sve u svrhu isticanja važnosti okupljanja umjetnika koja ima za cilj potaknuti daljnje međunarodne umjetničke suradnje i razmjene, upoznavanje publike s raznolikošću i mogućnostima umjetničkog djelovanja, te motivirati kulturološku razmjenu među zemljama iz kojih dolaze umjetnici. U tu svrhu dijeljenje fragmenata zajedništva postignutog unutar ove male grupacije sada se čini kao još važnije djelovanje.

Sudionici : ALICE KEMP • ANNA INNOKENTEVA • MARCELINA GROŃ • MIKOŁAJ KOWALSKI • PABLO DIAZ • PAULINA MATYSIUK • PAWEŁ FRANCISZEK JASKUŁA •  PIOTR STAROŚCIC • SYLWIA ZDZICHOWSKA • URSZULA KULCZYK • ZANE TUČA • VERENA JAKUŠ

Materijale o projektu, kao i popis sudionika te kratke životopise umjetnika možete pronaći u privitku.

PRESS tekst (Link na PDF)

ŽIVOTOPISI umjetnika (Link na PDF)