Izložba studenata II. god. Grafike ALU 

Izložba studenata II. god. Grafike ALU

Otvorenje izložbe GRAFIČKE MAPE II. godine Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u utorak 6. lipnja 2017. u 19 sati u Maloj dvorana Galerije PRICA, POU Samobor, Trg Matice hrvatske 6, Samobor.

Izložba ostaje otvorena do 29. lipnja 2017.

Radno vrijeme galerije:

utorak, srijeda, četvrtak 9-14 h

petak 13-19 h, subota, nedjelja 10-17 h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

5 godina grafičkih mapa

Grafika u području umjetnosti predstavlja originalan svijet vrlo specifičnog oblika likovnog govora koji ne nastaje izravnim potezom na površini, već se oblikuje na matrici i prenosi na papir putem otiska. Za razliku od crteža ili slike grafiku karakterizira mogućnost umnožavanja. Njezina originalnost osigurana je strukturom grafičkih instrumenata – matrice, alata kojim se radi, bojom koja se koristi i papira na kojem se otiskuje. Misao koju je Vincent van Gogh jednom prilikom istaknuto svom bratu o tome kako bi ga kod slikarstva začudila jedna stvar, a to je slikarski zanat jer je riječ o vrlo teškom poslu, možemo primijeniti i na "grafički zanat". Kako bi autor materijalizirao svoje umjetničke težnje, mora spoznati i savladati osnovne tehnike rada što je i sastavni dio studija grafičkog odsjeka zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Od 2011. godine klasa II. godine grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u sklopu redovnog programa producira grafičke mape. Nakon što studenti preddiplomskog studija grafike na prvoj godini razviju svoje crtačke vještine i izraz kroz crtanje portreta i akta, te savladaju medij grafike kroz tehnike visokog i dubokog tiska, na drugoj godini unutar programa glavnih umjetničkih tehnika upoznaju i istražuju izražajne mogućnosti grafike kroz tehnike plošnog i protisnog tiska, tj. litografije i sitotiska. Svake godine je pred studente stavljen zadatak u formi određene teme za pojedinu grafičku mapu, te prema vlastitim preferencijama uz pomoć mentora izv.prof.art. Josipa Baće i as.dr.art. Mirana Šabića studenti realiziraju radove u pojedinoj tehnici. Osim radova za mapu, studenti izrađuju i korice mapa, te predlist i dizajn korica, a gotove grafičke mape završni su projekt II. godine i čine sukus cjelogodišnjeg rada na spomenutim tehnikama.

Na izložbi su predstavljene četiri grafičke mape u tehnici sitotiska i pet grafičkih mapa u tehnici litografije nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine. Svake godine za pojedinu mapu definirana je određena tema, a do sada su obrađene teme: Alter ego, Ogoljeno, Mirovanje, Izbliza, Skriveno, Svjetlost, Različito i Periferno.

Iz teksta predgovora Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

POZIVNICA (Link na JPEG)