Izvanredno održavanje servera

Administratori se ispričavaju zbog otkazivanja servera u vrijeme najveće potrebe za informacijama o upisu. Prvi put se to dogodilo, i to - kako je analiza pokazala - ne zbog DDoS napada kako smo sumnjali, nego zbog povećanog broja legitimnih pristupa s Androida.

Pogreška nije bila do admininistratora ni software-a ni do operacijskog sustava, morali smo proširiti (podvostručiti) serversku RAM memoriju, nakon čega problem izgleda riješen (barem sada, nakon prestanka vršnog opterećenja). U procesu je daljnja nadogradnja RAM memorije, s obzirom da je potreban specijalni RAM za servere, a financijska sredstva Informatičke službe ALU su ograničena. Trenutno sustav funkcionira na povećanju virtualne memorije (12 GB), dok je fizička RAM memorija i dalje ispod profesionalnog mimimalnog standarda za web server (imamo 2 GB serverskog ECC RAM-a).

Također je na čekanju izvanredna sigurnostna nadogradnja jezgre operacijskog sustava, koju najavljujemo za ponedjeljak. Očekivani downtime ponovnog pokretanja servera je tipično oko jedne do dvije minute, s obzirom da je nadogradnja već u pozadini izvršena u cijelosti.

Molimo za razumijevanje.

Administratori

Proudly running Debian GNU/Linux