Kadar iz video rada 'Somebody Was Trying to Kill'

Čitalačka grupa: Moć snimke

U četvrtak, 22. ožujka 2018. u 19 sati  u Galeriji SPOT, Ured za fotografiju, Čanićeva 6.

„Što se događa kad se filmski gledatelj susretne s fotografijom?”, pita se francuski filmski teoretičar Raymond Bellour u tekstu Misaoni gledatelj. „Film, koji reproducira sve, reproducira i moć koju snimka ima nad nama. No u tom pokretu nešto se zbiva s filmom”, tvrdi Bellour. Uzimajući kao ishodište paradigmatsko filmsko ostvarenje Michelangela Antonionija Povećanje (Blow-Up) iz 1966., čitalačka grupa koju Ured za fotografiju okuplja u sklopu izložbe Čovjek koji hoda (bez glave) belgijskog multimedijalnog umjetnika Benjamina Verhoevena razmišljat će i razgovarati o odnosima između filma i fotografije, stvarnosti i fikcije, znaka i značenja. 

Baš kao što je Verhoeven u svom video radu Somebody Was Trying to Kill Somebody Else, prikazanom na izložbi u Galeriji Spot, prisvojio pojedine kadrove iz spomenutog Antonionijeva antologijskog filma te posebnim postupcima skeniranja i re-animiranja zamrznutih kadrova stvorio začudnu analizu filmskog jezika, tako će i čitalačka grupa na primjeru ovog filma promišljati interpretativnu slojevitost i višeznačnost fotografije (čak i kada je ona u službi dokumenta).

Na primjerima odabranih ulomaka iz tekstova Liz Wells, Rolanda Barhesa, Johna Bergera i Raymonda Belloura, okupljena grupa raspravljat će o onome što je Barthes opisao kao „stvarnu nestvarnost fotografije”, o prividu i fikciji, o onome što je u fotografiji prisutno i o onome što je odsutno, ali što se može dodati, kao što je to učinio i Antonionijev protagonist s kobnom fotografijom koju je gotovo usputno snimio u parku. Naposljetku, opirući se kronološkom tijeku filma i simbolički zaustavljajući pokret, kao što to čini fotografija, na ovoj čitalačko-dijaloškoj sesiji tragat ćemo za mogućnostima da postanemo „misaonim gledateljima” (R. Bellour).

Čitalačka grupa okupit će se u četvrtak, 22. ožujka u 19 sati u Galeriji Spot (Čanićeva 6, Zagreb).

Sudjelovanje je potrebno prijaviti na e-mail adresu uredzafotografiju@gmail.com, najkasnije u utorak, 20. ožujka. Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslani odabrani tekstualni ulomci koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe. Broj mjesta je ograničen.

(Napomena: tekstovi su na hrvatskom i engleskom jeziku)

*fotografija: kadar iz video rada Somebody Was Trying to Kill Somebody Else B. Verhoevena

RADNO VRIJEME / OPENING HOURS
pon – pet / Mon – Fri 16 – 20 ili prema dogovoru / or by appointment