PROJEKT ILICA 2018 - Q'ART

Poziv studentima za sudjelovanje u  "PROJEKTU ILICA 2018 - Q'ART"

Akademija likovnih umjetnosti sudjeluje i ove godine u Projektu Ilica koji se bavi reinvencijom vrijednosti lokacije, zajednice, umjetnosti, čime razvija svijest o tome kako ni jedan segment društva ne može biti zatvoren i samodostatan.

“U središtima mnogih europskih gradova i kulturnih središta tijekom 1980-ih i 1990-ih došlo je do premještanja središta života i trgovine iz centra prema periferiji što je rezultiralo iseljavanjem stanovništva i zamiranjem tradicionalnih obrtničkih sadržaja što je dovelo do naglog porasta praznih prostora u gradskim centrima. Istovremeno su se u kulturnim središtima počeli razvijati konzumeristički sadržaji usmjereni turistima, a uloga kulture i kulturne baštine svedena je na službenu, statičnu i reprezentativnu.

Ilica je jedna od najpoznatijih povijesnih zagrebačkih gradskih ulica ujedno i glavna ulica grada. Unatoč zapostavljenoj urbanoj infrastrukturi, ispražnjenim i zatvorenim prostorima Ilica je i dalje fundamentalno simbolički i prepoznatljivi topos grada Zagreba. U tom kontekstu pokrenut je projekt Ilica s težnjom pronalaženja modela upravljanja kulturnom i povijesnom baštinom koji će omogućiti lokalnim zajednicama da reaktiviraju prostore i općenito ekonomiju zapuštenih starih gradskih cjelina u svrhu vlastitog ekonomskog i društvenog razvoja putem kreativnih i kulturnih industrija čime bi se potaknula i njihova fizička obnova. Ti prostori i lokalni kreativni i kulturni potencijali shvaćeni su kao resursi koje lokalna zajednica može iskoristiti kako bi sačuvala lokalna obilježja i kulturnu raznolikost te generirala nove vrijednosti.”

Autori projekta: Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović

Pozivaju se studentice i studenti Akademije likovnih umjetnosti da se prijave za radionice koje će tijekom travnja i svibnja voditi umjetnice i umjetnici mlađe generacije. Umjetnička promišljanja artikulirana kroz te radionice bit će javno predstavljena od 18. svibnja do 18. lipnja u prostorima praznih lokala u Ilici, njihovim izlozima, te u otvorenim prostorima u Ilici i neposrednoj blizini zagrebačke glavne gradske ulice u kojoj se nalazi i sama Akademija likovnih umjetnosti. 

POZIV za sudjelovanje - detaljno (Link na PDF)