In memoriam Josip Biffel

Poziv na komemoraciju

POŠTOVANI, POVODOM SMRTI NAŠEG UVAŽENOG KOLEGE PROF. JOSIPA BIFFELA, POZIVAMO VAS DA ZAJEDNO PODIJELIMO TRENUTKE SJEĆANJA NA KOMEMORACIJI U SRIJEDU, 7.11.2018. U 12.00 SATI U VIJEĆNICI ALU, ILICA 85

Dekan izv.prof.art. Tomislav Buntak


U Zagrebu je 5. kolovoza 2018. u 85. godini života preminuo ak. slikar Josip Biffel (rođen u Zagrebu 27. studenog 1933.). Josip Biffel bio je dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je radio od 1979. godine do umirovljenja.

Bio je čovjek iznimna obrazovanja i znanja, samozatajan i skroman, no nesebičan i srdačan prema drugima. Sugovornicima je uvijek pristupao s velikom pažnjom i uvažavanjem, a na takav je način komunicirao i sa svojim studentima, koje je na početku studija uvodio u prva ozbiljna promišljanja likovnosti i pomagao im otkriti osobne izričaje.

Slike mu često prikazuju usamljene i zamišljene figure obavijene melankolijom, ogoljelih pleća koja na sebe primaju težinu svijeta, stabla i kuće na osami, riječne rukavce, mostove i napuštene tvornice, suptilno se referirajući na bitna pitanja čovjekove egzistencije. Odlikuje ih izvanredan spoj crtačkog umijeća, osjećaja za boju i finoće likovnog rukopisa. Ujedno u njihovoj pozadini otkrivamo savršeno poznavanje likovnog nasljeđa, pronalazeći asocijacije od Rembrandta do nadrealizma.

Slikao je do zadnjih dana, jer je to bio njegov način promišljanja života i svijeta, a njegov pristup likovnosti određen je i dobrim poznavanjem glazbe i pjesništva.

Velik dio opusa posvetio je sakralnoj tematici, spajajući u njoj uzvišeno i duboko ljudsko. Pored slika posvećenih tim temama, izveo je mnogobrojne freske, mozaike i vitraje.

Sudjelovao je na više od sto skupnih izložaba (Aleksandrija, Vatikan, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo, Budimpešta, Rochester, Frankfurt, Moskva, Milano itd.). Priredio je i desetak samostalnih izložbi u Zagrebu, Dubrovniku, Beogradu, Stuttgartu, Salzburgu, Hamburgu i drugdje.

Djela mu se nalaze u privatnim zbirkama i u muzejima u domovini i inozemstvu: Moderna galerija Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Gradski muzej Varaždin; Zbirka crteža Nacionalne i sveučilišne biblioteke; Muzej u Vukovaru; Muzej suvremene umjetnosti, Beograd; Zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu; Hrvatski povijesni institut u Beču; Museo d’Arte Moderna, Vatikan; Istituto per Arte e Spiritualità, Brescia; Wallfahrtskapelle, Ebermannstadt; Gallery Rochester, New York i drugdje.

Za svoj rad dobio je više nagrada. Ove je godine primio Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na području likovnih umjetnosti.

Josipa Biffela uvijek ćemo se sjećati kao velikog slikara, ali ponajprije kao dobrog čovjeka iznimna duha, poštenja i integriteta.