Predstavljanje strip-fanzina ALU

ŠKOLA HODANJA strip-fanzin studenata ALU

U utorak, 11. prosinca 2018. u 17 sati u prostorijama Francuskog instituta u Zagrebu (Preradovićeva 5) Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu premijerno će predstaviti  novo, iznenađujuće svježe i mladoliko izdanje stripova domaćih autora.

Riječ je o strip-fanzinu koji je nastao kao rezultat rada studenata koji su na Akademiji tijekom akademske godine 2016./17. i 2017./18. pohađali novoosnovani izborni predmet Strip.  U utorak će biti  predstavljena prva dva broja koja su izdana istovremeno, a putem kojih Akademija želi stripove studenata  predstaviti široj publici - potencijalnim obožavateljima, klijentima i suradnicima svih profila. U namjeri da se nadoveže na bogatu tradiciju hrvatskog stripa i postane njen sastavni dio, strip-fanzin je nazvan Škola hodanja,  prema istoimenom filmu počasnog gosta naših predavanja, kultnog animatora i strip-crtača Borivoja Dovnikovića.

Izborni predmet Strip pokrenut je 110 godina nakon  što je osnovana Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Nastavničkom odsjeku, na Jabukovcu  10, na istoj onoj adresi na kojoj se dugi niz godina kontinuirano održava i manifestacija 24satno crtanje stripa. Nastao je zahvaljujući pokretačkoj snazi profesorice Ines Krasić koja je prepoznala velik interes studenata za ovo područje likovnog izražavanja, ali i povoljnoj klimi na Akademiji čije je vodstvo otvoreno za prihvaćanje novih, kvalitetnih sadržaja. Program je osmišljen uz podršku profesora Darka Kreča te stručne savjete doajena hrvatskog stripa, Darka Macana. Predavanja na kolegiju počela su u akademskoj godini 2016./17. U prvom semestru držao ih je akademski slikar, docent Dubravko Mataković, kojeg je naslijedila profesorica likovne kulture Irena Jukić Pranjić. Oba predavača autori su s podužim stažem u području crtanja i promoviranja stripa i oboje su bivši studenti zagrebačke Akademije.

Uz profesore, studentima su predavanja držali i gosti, profesionalni strip-crtači čija su raznovrsna iskustva otvarala jasan uvid u to kako se živi sa stripom, za strip i od stripa. O svojoj inspiraciji, krizama, danima i noćima provedenima za crtaćim stolom, o crtanju u mogućim i nemogućim uvjetima, o usponima i uspjesima govorili su: Borivoj Dovniković Bordo, Julio Radilović Jules, Darko Kreč, Krešimir Zimonić, Dušan Gačić, Goran Sudžuka, Dalibor Talajić, Helena Janečić, Matija Pisačić, Jurica Starešinčić, Tihomir Tikulin, Marko Dješka, Matko Vladanović, Bojan Krištofić, Milena Zajović, Miljenko Horvatić, Dunja Janković, Klara Rusan, Robert Solanović, Ninoslav Kunc i Frano Petruša. Na Akademiji su, na višesatnom crtačkom druženju studenata s profesionalnim crtačima gostovali i Stipan Tadić, Lea Kralj Jager, Ana Horvat i Josip Sršen. Studenti su dio predavanja odslušali i na izložbama stripa Andrije Maurovića, Edvina Biukovića, Klare Rusan i Ivana Tudeka.

Znanja i vještine koje se uče na izbornom predmetu Strip korisna su ne samo za buduće crtače stripa, već i za sve ostale likovne umjetnike koji stripovske pouke o komunikaciji, vizualnoj naraciji, simbolici i konzistentnosti mogu primijeniti u svim granama likovnog stvaralaštva. Osvještavajući strip kao medij kojem je namjera komunicirati, mladi umjetnici razvijaju vještinu uz pomoć koje mogu prenositi širok spektar misli, emocija, događaja i iskustava. Strip ujedinjuje likovnost, književnost, režiju, filmsko kadriranje, montažu i glumu te se svi ti elementi prožimaju na različite načine i grade nove komunikacijske modele, pritom vraćajući  svakom od medija koji je u njemu sadržan obogaćen i proširen leksik njegovog vlastitog jezika.

Nadahnuti predavanjima o  morfologiji stripa temeljenoj na teoriji Ranka Munitića i Scotta McClouda te inspirirani djelima velikih majstora koje su upoznavali  tijekom  predavanja o povijesti razvoja američkog, engleskog, talijanskog, francuskog i hrvatskog stripa, studenti su naučeno primjenjivali u kontinuiranom praktičnom radu na vlastitim stripovima. Tijekom dviju akademskih godina ukupno trideset studenata nacrtalo je, svatko u skladu sa svojim senzibilitetom i stilskim okvirom, oko 200 tabli stripa od kojih su za strip-fanzine odabrani oni najbolji.

Studenti čije radove prikazujemo u prva dva broja strip-fanzina Škola hodanja su:

Mihael Bađun, Ivan Barun, Branimir Brnin, Sunčana Brkulj, Dorotea Dugošija, Nikola Čižmešija, Mihaela Erceg, Dean Hamer, Agata Lučić, Matija Meštrić, Marko Merćep, Zdenko Mikša, Barbara Miše, Anamarija Pekšić, Tara Beata Ratz, Noemi Ribić, Karla Skok, Ivan Stanišić, Ivana Stećuk, Sandro Toth, Maja Šipek, Lara Šimičić, Mateja Štefinščak, Dora Unković i Ivo Vodopija.

Njihovi stripovi zaslužuju priliku da budu viđeni i da ih se podrži kroz izdavaštvo. Likovna zrelost, scenaristička domišljatost, dizajn likova, zaigranost i kvaliteta koju su razvili, pokazuju da dostojno nastavljaju tradiciju hrvatskog stripa. Ponosni smo na njihova postignuća te se  nadamo da ćete uživati u čitanju stripova ovih mladih autora, jednako kao što smo i mi uživali u svim fazama nastajanja njihovih radova.

Uredništvo strip-fanzina

POZIV NA PROMOCIJU I INFO (Link na PDF)