Marcel Bačić CRTOVLJA

Galerija PM / 24.01. – 17.02. 2019.

Otvorenjet samostalne izložbe Marcela Bačića – Crtovlja u četvrtak, 24. siječnja. u 19 sati, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Marcel Bačić će se u Galeriji PM predstaviti ciklusom crteža na arhivskom notnom papiru pod nazivom Crtovlja, kontinuirano stvaranih od 2013. godine do danas.

U ciklusu Crtovlja umjetnik je koristio samu morfologiju notnog papira na kojem su otisnuti nizovi pravilno razmaknutih horizontalnih linija koje formiraju sama crtovlja: nizove od pet jednako razmaknutih tankih crnih linija. Crtačke intervencije na notnom papiru su različitog intenziteta, gustoće i boja.

Ciklus Crtovlja je niz izravnih (intervencije raznobojnim olovkama) i neizravnih crteža (frotaž i kolaž) na notnom papiru. Sustav crtovlja je za glazbu genijalan izum poput klavijature. Crte koje nailaze na prepreke različitih zatečenih i/ili posebno načinjenih prefabriciranih reljefnih podloga (nelinearni frotaž i montaža kolažiranjem). Prepreke na horizantalnom putu linija crtovlja s lijeva na desno likovno definiraju ritam u zaboravljenom izvornom smislu: ne kao afirmaciju protjecanja nego kao prepreku tijeka (pokušaj zaustavljanja i oprostorivanje vremena). Ti su ritmički spoticaji mjesta rađanja formi i oblika. Muzički rečeno, ciklus

Crtovlja je barem toliko interpretacija koliko su i kompozicija – gotovo više sviranje nego skladanje; virtuozitetom dodirnut slučaj.

Crteži su realizirani olovkama u bojama na notnom papiru, uz upotrebu frotaža i montaže s reminiscencijama na Paula Klea, Maxa Ernesta i Villarda de Honnecourta.

Predgovor Željka Čorak - Palimpsesti u pokretu
Biografija umjetnika
Više fotografija

Preuzeto s web stranice: www.hdlu.hr