Konferencija u Potsdamu

Izv.prof.art. Danko Friščić i as. Ivan Skvrce sudjelovali su radu međunarodne konferencije "Higher Education Institutions of Art, Design and Music as future "European Universities"? - Innovative cooperation formats and thematic bridges" održane u Potsdamu, Njemačka, u razdoblju od 18. do 20. veljače 2019., u organizaciji DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) i sveučilišta Film University Babelsberg Konrad Wolf.

Konferencija je okupila predstavnike institucija visokog obrazovanja u području glazbe umjetnosti i dizajna u svrhu rasprave i razgovora na temu novih, inovativnih oblika suradnje i institucijskog razvoja. Ujedno, konferencija je poslužila kao prilika za predstavljanje programa "European Universities", nove europske platforme za podršku razvoju transverzalnog učenja, poučavanja i istraživačkog rada. Tijekom konferencije održano je pet paralelnih radionica "Artistic Research", "Contribution of Universities of Arts and Music to Regional Development", "Inclusion and Diversity", Innovative Study Concepts I: Digitalisation in Artistic Education", te "Innovative Study Concepts II: Team-oriented Work on Societal Challenges". As. Ivan Skvrce održao je prezentaciju na temu "Possibilities for implementation of team teaching practice in visual art education" u sklopu radionice na temu suradničkog rada u suočavanju s društvenim izazovima.

Profesori Friščić i Skvrce iskoristili su boravak na konferenciji i za razgovor o mogućoj suradnji s institucijama University of Applied Arts Vienna, Filmuniversidad Babelsberg Konrad Wolf, Valand Academy Univesrity of Gothenburg u sklopu Erasmus+ programa, te zajedničkoj projektnoj prijavi u sklopu poziva za financiranje u 2019. godini u sklopu programa "European Universities".

Zajednički zaključak naših predstavnika po okončanju konferencije je da se iznova pokazalo da samo one obrazovne institucije koje aktivno djeluju kroz intenzivnu suradnju uprave, nastavnog kadra i posebice administrativnog sektora, sa naglaskom na odjele za međunarodnu suradnju i istraživanja u polju umjetnosti imaju kapaciteta koristiti pogodnosti koje nudi politički i kulturni prostor EU.

Dodatne informacije