Mural studenata ALU u počast Edi Murtiću

U sklopu projekta Murtić 100 studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu naslikali su mural od 142 kvadrata nadahnut Murtićem

Intervenciju na zgradi pošte u Prilazu baruna Filipovića izvele su pod mentorstvom slikara Fedora Fischera tri studentice ALU: Marta Katavić, Marta Dijak i Una Küttenbaum.

Ovih je dana u sklopu projekta "Murtić 100" dovršena i posljednja od tri likovne intervencije u javnom prostoru grada Zagreba.

Pod mentorstvom slikara Fedora Fischera i prema njegovoj skici nadahnutoj Murtićevim djelom, tri su studentice sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti realizirale mural dimenzija 9,5 x 15 metara na zgradi pošte u Prilazu baruna Filipovića.

Prethodni murali

Oslikavanje murala kojima mladi umjetnici reinterpretiraju djelo jednog od najvećih hrvatskih modernih slikara zamišljeno je u sklopu popratnog programa velike Murtićeve izložbe povodom stote obljetnice njegova rođenja, koja se u Domu HDLU mogla pogledati od 25. svibnja do 18. srpnja.

Pored ovog realiziran je ranije još jedan mural na Akademiji, na zidu Ljevaonice, pod mentorstvom slikara Danka Friščića, a studenti su oslikali i panoe u Maksimiru predvođeni slikarom Grgurom Akrapom.

Cilj projekta "Murali Murtić", koji u potpunosti financira Turistička zajednica Grada Zagreba a provodi ALU, razvoj je umjetničkog identiteta grada Zagreba. "Umjetnici obilježavaju identitet sredine u kojoj djeluju i u kojoj su dali pečat na način kao što je to radio Edo Murtić, podarivši čitavom prostoru novi vizualni identitet vremena u kojemu je djelovao", ističu organizatori.

"Murali na temu Murtićevog slikarstva pažljivo su uklopljeni u odabrane urbane cjeline. Time dižu kvalitetu života i kvalitetu ponude koju svaki posjetitelj Grada Zagreba doživljava u susretu s urbanim identitetom."

Zabavno i zastrašujuće

Fedor Fischer, kojemu je kao i trima studenticama prvi put da je radio jedan takav mural, objašnjava kako se inspirirao Murtićevom Novom apstrakcijom. "Proučio sam tu Murtićevu fazu i kroz svoju varijantu pokušao prikazati Murtića. Mural sam bazirao na jednom jednostavnom znaku."

Za tri je studentice, Martu Katavić, Martu Dijak i Unu Küttenbaum, rad na ovom muralu bio dragocjeno iskustvo, a cijeli ih je projekt, kažu, upoznao bolje i s Murtićevim stvaralaštvom, što smatraju vrlo korisnim.

"Na prvoj i drugoj godini radili smo uglavnom figuraciju, tako da nam je Murtićevo slikarstvo i ovaj projekt otvorio jedno novo područje. Ovo nam je jako dobro iskustvo za nešto što ćemo raditi kasnije, a što ne mora biti nužno apstrakcija“, kaže Marta Katavić koja je kao i njezine kolegice s Akademije upravo završila drugu godinu slikarstva.

Nije im, kažu, bilo teško izvesti veliki mural, čak im je bilo i zabavno, ali i malo zastrašujuće, priznaju, zbog visine i odgovornosti rada koji je izložen očima javnosti.

"Dobro je iskustvo osjetiti veličinu toga zida i formata, jako rijetko dobijemo šansu raditi na tako velikim formatima i osjetiti apstrakciju s kojom se nismo dosad previše susretale na Akademiji", slaže se Marta Dijak. I za Unu Küttenbaum je rad na ovom muralu bio veliko iskustvo, pogotovo, kako napominje, zbog formata, a mogle su dodati i "neku svoju energiju i ekspresiju u sve to".

Vijest s web stranice: https://www.jutarnji.hr/kultura/art/u-sklopu-projekta-murtic-100-dovrsen-je-mural-od-142-kvadrata-nadahnut-murticem-15092488