Lutajuće galaksije – Portreti umirućih zvijezda

Poštovani,

Srdačno Vas pozivamo da medijski najavite te svojim dolaskom uveličate otvorenje samostalne izložbe „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije – Portreti umirućih zvijezda“ akademskog umjetnika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Siniše Reberskog u srijedu 3. kolovoza u 21 sat u Galeriji Pik (Ivana Rabljanina 3, Rab). Izložba se održava u sklopu manifestacije Rapsko likovno ljeto. Autor se predstavlja posve novim ciklusom radova u tehnici akvarela na papiru koji su nastali u posljednjih nekoliko mjeseci te će premijerno biti predstavljeni javnosti upravo na ovoj izložbi. Posljednjih nekoliko godina Siniša Reberski stvara djela u kojima bilježi vlastite vizije dalekih neistraženih prostora Svemira. To su imaginarni svjetovi nastali ispreplitanjem kolektivnog poznatog i individualnog zamišljenog. U posljednjem ciklusu naziva „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije“ Reberski odlazi korak dalje oblikujući, kako sâm kaže, prikaz možebitnog atlasa načinjenog u nepoznatoj civilizaciji rukom njegovog galaktičkog dvojnika koji je zabilježio vlastita promatranja života i umiranja zvijezda u svojoj galaksiji.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Izložba ostaje otvorena do 19. kolovoza 2022.

O autoru:

Red. prof. mr. art. Siniša Reberski rođen 29. 11. 1962. u Zagrebu. 1983. do 1987. g. studira na ALU u Zagrebu na Odsjeku grafike gdje diplomira u klasi prof. Ante Kuduza. 1987. do 1990. g. studira na Hochschule für Angewandte Kunst u Beču  u majstorskoj klasi za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga kod prof. Elfriede Goldschmid, prof. Thomasa Hansena i prof. Waltera Lürzera. 2016. završio je postdiplomski magistarski studij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani - studijski program Oblikovanje vizualnih komunikacija kod mentora prof. Lucijana Bratuša, prof. Stane Bernika i prof. Jožefa Muhovića, gdje je stekao akademski stupanj magistar umjetnosti. Od 1991. započinje predavati na ALU u Zagrebu gdje radi i danas u zvanju redovitog profesora. Predavao je i na Studiju dizajna Sveučilišta u Zagrebu, Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i na Oddelku za oblikovanje na ALUO u Ljubljani.

Uže područje umjetničkoga interesa su mu slikarstvo i kaligrafija. Do sad je izlagao na tridesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Najradije slika u tehnici akvarela za što je primio više priznanja, a među ostalim i veliku nagradu “6. Hrvatskog triennala akvarela” 2013. godine. U svom kaligrafskom radu istražuje razne pristupe metode i kaligrafske tehnike, kako povijesne tako i eksperimentalne. Često kaligrafiju povezuje sa slikarstvom do te mjere da je ponekad teško odrediti kojem mediju njegovi radovi pripadaju. U svom umjetničkom radu kombinira razne medije istražujući njihove veze i zajednička ishodišta.

Iz predgovora izložbe:

U današnjem svijetu gdje je sve bučno, veliko, agresivno i glasno, unutar vlastitih filozofskih razmišljanja, Siniša Reberski poziva nas u drugačiji svijet – svijet nedosanjane galaksije u kojoj njegov dvojnik s istom strašću i predanošću bilježi, razvija, prati, istražuje, dokumentira i razmatra potencijale drugačijeg, a opet sličnog života. Likovne bilješke prirodno nadopunjuju nazivi radova čiji je sadržaj oblikovan poput crtica iz dnevnika pasioniranog istraživača, a koji istovremeno nagovješćuju potencijalna buduća zbivanja ostavljajući u zraku neizvjesnost njihova razrješenja. Naizgled tankoćutan, akvarel ostaje snažan i dojmljiv medij u čijoj jednostavnosti prikaza leži kompleksnost izvedbe. Kroz svjetlost i njezine efekte Reberski gradi strukturu osobnog rukopisa zamišljajući dvojnika podjednako zainteresiranog za tajne nedokučivog Svemira ilustrirajući pritom vrlo vjerojatnu pretpostavku života u nekoj dalekoj Lutajućoj galaksiji sa svim njezinim obilježjima, specifičnostima i zbivanjima. Svaki likovni zapis u ciklusu „Fragmenti zapisa iz Atlasa Lutajuće galaksije“ predstavlja jedinstven kompozicijski, koloritski, gradivni, oblikovni, strukturalni i kaligrafski iskaz što dodatno potvrđuje ingenioznost autora. Siniša Reberski kroz raznolikost bogato i slojevito dočaranog, te smisleno, ali istovremeno i slobodno interpretiranog svijeta, ispunjenog čudnovatim i neobjašnjivim zbivanja, kontinuirano poziva promatrača na otkrivanje, istraživanje i upoznavanje mogućnosti Drugačijeg! (iz predgovora Sonje Švec Španjol)

U privitku možete preuzeti vizuale – plakat, pozivnicu i fotografije radova.

Unaprijed zahvaljujemo na medijskoj podršci!

Srdačan pozdrav,

Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe

"Art is not what you see, but what you make others see"  Edgar Degas

Art… personal point of view à www.perceiveart.com