David Rokeby, "Dark Matter"

Philippe Franck - gostujuće predavanje

Device_art 5.015

24. rujna – 4. listopada 2015., Zagreb

----------

festivalske lokacije:

Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Plato Gradec

Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3

----------

02.10. [petak], Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85, Velika predavaonica

11:00 h predavanje – Philippe Franck (BE): Transcultures iskustvo s digitalnom umjetnošću i umjetnošću zvuka

Philippe Franck je povjesničar umjetnosti, kustos, kritičar, producent, intermedijalni i sound umjetnik te osnivač i voditelj centra za digitalnu i sound kulturu Transcultures u Monsu u Belgiji. Osnivač je i umjetnički voditelj međunarodnog festivala sound arta City Sonic (od 2003. godine) i bienalnoga festivala digitalne kulture Transnumeriques (od 2005. godine). Postavljao je i organizirao događanja i izložbe na teme suvremene umjetnosti, umjetnosti zvuka, hibridne i digitalne umjetnosti. Koordinator je programa European Pépinières for Young Artists za Zajednicu Valonija-Bruxelles, francusku zajednicu u Belgiji. Od 2010. voditelj je programa urbane glazbe, sound arta te interdisciplinarnih projekata pri kulturnom centru le manège.mons. Na Art School Saint-Luc u Bruxellesu i National Visual Arts La Cambre predaje predmete vezane uz digitalne umjetnost i medijske/multimedijske studije. Producirao je i sudjelovao na mnogim kolektivnim glazbenim izdanjima (za Sub Rosa, Optical Sound, Transonic i ostale indie izdavače) te uređivao zajedničke publikacije na teme suvremene glazbe, izvedbene umjetnosti, digitalne umjetnosti i sound arta (pri La Lettre volée i ostalih izdavača). 2014. režirao je film  Bernard Heidsieck, poezija u pokretu zajedno s Anne-Laure Chamboissier i u suradnji s Gillesom Coudertom.

----------

Nakon 11 godina i 4 trijenala, SAD-a, Japana, Češke, Slovenije i Austrije, nepreglednog broja analognih i digitalnih gadgeta, bizarnih mašina, simpatičnih robota, high i low-tech napravica, peti Device_art u znaku je emotivnih robota i (milo)zvučnih distorzija. Novo izdanje ovog komparativnog projekta inspirirano je kanadskom novomedijskom scenom prepoznatljivom upravo po zvučnim skulpturama, performansima i interaktivnim instalacijama te atraktivnom dizajnu.

U partnerstvu s kanadskom galerijom Eastern Bloc (Montreal) i Video Pool Media Centrom (Winnipeg) kao i slovenskom Galerijom Kapelica (Ljubljana), na izložbi će biti predstavljeni značajni internacionalni i regionalni umjetnici poput Catherine Bechard (CA) i Sabina Hudona (CA), Louis-Philippea Demersa (CA) i Billa Vorna (CA), Myriam Bleau (CA), Andrewa Milnea (CA), Davida Rokebyja (CA), Erin Gee (CA), Alice Jarry (CA), Saše Spačal (SI), Robertine Šebjanič (SI), Vitra Drinkovića (HR) i mnogi drugi.

Međunarodnu izložbu prate radionice i predavanja Davida Rokebyja (CA) i Philippa Francka (BE) na Akademiji likovnih umjentosti u Zagrebu, te Billa Vorna (CA) na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.