Neopipljivo - Intangible

NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi

Pogon Jedinstvo | velika dvorana | 11. prosinca  | 14:00 – početak javnog postavljanja izložbe, 19:00 – izvedbe i kustosko vodstvo,  22:00 – slavlje |  Organiziraju: BADco., Hrvatsko dizajnersko društvo i platforma Upgrade!

Nakon Bergena u lipnju i Rijeke u rujnu 2015. ”NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi” treće je događanje koje BADco. organizira u nizu pod nazivom Institucije treba graditi. Kombinacijom žive izvedbe, izložbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja napuštenih tvornica projekt okuplja umjetnike, aktiviste i zagovarače novih institucionalnih kulturnih modela, potencijalne korisnike i gledatelje.

U POGON-u Jedinstvo 11. prosinca održana je privremena prostorna rekonstrukcija izložbene koncepcije Neopipljivo/Intangible, koja je u lipnju 2015. bila prikazana i nagrađena u sklopu Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora. U želji da se „radno“ i zajednički obilježi nagrada, ali i da se izbjegne preslikavanje situacije iz Praga, koja će u cjelovitom obliku biti predstavljena u ožujku iduće godine u MSU, predstavljeni autori odlučili su rekreirati prašku koncepciju kroz medijski hibridno događanje koje spaja živu izvedbu i jednodnevnu izložbu.

Umjetnici, redatelji i scenografi pritom će radove obuhvaćene praškom izložbom rearanžirati i “prevesti” u potpuno novu prostornu i medijsku situaciji. Naime, izvorna izložba održana u sklopu PQ2015 bila je bazirana na kratkim filmskim prikazima predstava i performansa u režiji Ane Marije Habjan. Događanje u Jedinstvu, s druge strane, vraća svaki od tih pojedinačnih projekata u prostor žive izvedbe, u kojem se dotad nepovezani i međusobno dislocirani radovi odvijaju simultano, u zajedničkom, dijeljenom prostoru.

Preklapanjem prostornih, scenskih i scenografskih strategija u praznom prostoru bivše industrijske hale umjetnici će ponuditi eksperiment koji odnos napuštenih prostora i budućeg društva vidi kroz susret, dijalog i zajedništvo.

Događanje NEOPIPLJIVO – Institucije treba graditi ostvareno je u suradnji s Upgrade! projektom, koji se organizacijski odvija kroz partnerstvo s Operacijom:Grad, WHW – što, kako i za koga, CMS – Centrom za mirovne studije i Attackom. Projekt je podržan od: Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ministarstva kulture RH.

Sudjeluju: BADco., Boris Bakal & Leo Vukelić, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Božena Končić Badurina, Oliver Frljić & Igor Pauška, Siniša Labrović, Kata Mijatović, Borut Šeparović i Vlasta Žanić

Više vidjeti na: http://www.upogoni.org/wp/2015/neopipljivo-institucije-treba-graditi/