Igor RUF - Izložba

Frizerski salon za brdo - Hairdresser for the Hill

Samostalna izložba, Dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2014
 
Otvorenje izložbe: Petak, 26. 02. 2016. @ 20:00 sati
Izložba ostaje otvorena do 19. 03. 2016.
Radno vrijeme galerije: utorak – subota 12:00 – 19:00 sati
 
Institut za suvremenu umjetnost, Trg Kralja Tomislava 20, Zagreb

Igor Ruf (Virovitica, 1984.) dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2014., predstavlja se u po prvi puta u Institutu za suvremenu umjetnost novom samostalnom izložbom, na kojoj u maniri svojih dosadašnjih radova, svoje djelo gradi višemedijski. (Više vidjeti na: http://www.virovitica.net/igor-ruf-dobitnik-nagrade-radoslav-putar-instituta-za-suvremenu-umjetnost/23497/)
 
Izabranim momentima iz osobne memorije, stvarnim događajima i uspomenama, dodaje svoju interpretaciju ili viziju. Odabrani su elementi obično sasvim uobičajene provenijencije, ništa posebno ili epohalno značajno za društvnu okolinu, ali iz tko zna kojeg razloga, ucratni su u osobno tkivo, osobnu mitologiju autora.
Zatečenu uspomenu Ruf prerađuje, reciklira i nadograđuje najčešće počinjajući od nekog stvarnog objekta, kojemu dodaje nove kiparske elemente, zvuk, i prerepoznatljive stripovske simbole.
 
„...I premda u radu „Frizerski salon za brdo“, u kojem autor spaja kosu s brdom i brdo s frizerskim salonom, nedvojbeno možemo iščitati njegov dijalog s nadrealistima, humor s kojim pristupa predtekstu i ironijska igra s konvencijama, jasno upućuju na parodijske elemente i kritički odnos, te udaljavanje umjetnika od nadrealističkog kanona. Jedan od signala parodije je i strip obješen na zid frizerskog salona, u kojem „Brdo Smrdo“ poziva borove na igru "brice i mušterije", a kojim autor uvodi u svoj rad ludizam kao njegov gradbeni element. Prema Nabokovu "satira je lekcija, a parodija je igra". Igor Ruf ne ulazi slučajno u intertekstualni parodijski dijalog s nadrealističkim predtekstovima, jer i on, kao i nadrealisti, koristi upravo igru kao okidač za ekspresiju apsurdnog...“ iz teksta Mirne Rul

Više vidjeti na: http://www.virovitica.net/igor-ruf-izlaze-u-institutu-za-suvremenu-umjetost/26533/