Nizozemski festival animacije

Svjetske premijere dvaju hrvatskih filmova na Nizozemskom festivalu animacije

vrijeme: 16.03.2016. - 20.03.2016.
mjesto:
Nizozemska; Utrecht
url:
http://www.haff.nl/en

Na 19. izdanju Nizozemskog festivala animacije, koji se od 16. do 20. ožujka održava u Utrechtu, u dva natjecateljska programa bit će prikazano šest hrvatskih filmova, od kojih će dva imati svoje svjetske premijere.

U natjecateljskom programu kratkometražnih animiranih filmova prikazuju se četiri domaća naslova. Svjetske premijere imat će 'Pokretni elementi' autora Marka Tadića i 'Planemo' autora Veljka Popovića, a natječu se i dvije manjinske koprodukcije, 'Only Lovers Leave to Die' Vladimira Kanića i 'Život s Hermanom H. Rottom' Chintis Lundgren.
 
'Pokretni elementi' Marka Tadića, koji potpisuje scenarij, režiju i animaciju, posveta je autorima i djelima zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma, te se oslanja na njen prepoznatljivi vizualni jezik kako bi ispričao kreativni proces iza nastanka umjetničkih djela. Produkciju potpisuje Zagreb film u koprodukciji s Kreativnim sindikatom.
 
'Planemo' je animirana znanstveno-fantastična priča koja propituje što se dogodi kada, u društvu u kojem svi bezumno kružimo u orbitama oko vlastitih dnevnih rutina, budemo izbačeni iz tog sustava. Scenarij, režiju, kameru i montažu potpisuje Veljko Popović, a film je nastao u produkciji Lemonade 3d.
 
Kanadsko-hrvatski film 'Only Lovers Leave to Die' na festivalu će imati međunarodnu premijeru, a govori o Emily, djevojci koja nakon nesreće počinje doživljavati svijet kao da je napravljen od filmske vrpce. Scenarij, režiju, kameru i montažu potpisuje Vladimir Kanić, koji zajedno s Valentinom Orešić iz Tvornice svjetlosti potpisuje i produkciju filma.
 
'Život s Hermanom H. Rottom' je estonsko-hrvatska koprodukcija u režiji Chintis Lundgren, nagrađena na nizu svjetskih festivala. Govori o štakoru koji živi sam u neurednom stanu i kojem se jednog dana u stan useljava mala mačka iz visokog društva. Produkciju potpisuje estonski studio Chintis Lungreni Animatsioonstuudio u koprodukciji s Adriatic Animation iz Pule, Umjetničkom organizacijom Anima iz Zagreba i danskim GoodJobStudios.
 
U natjecateljski program studentskih filmova uvrštena su još dva hrvatska naslova: 'A i majmuni umiru' Anje Sušanj i 'Vučje igre' Jelene Oroz, oba nastala u produkciji Akademije likovnih umjetnosti i koprodukciji Zagreb filma. Film Anje Sušanj istražuje trenutak između življenja i neživljenja, čas prestanka bivanja, dok film Jelene Oroz govori o tri vučića koji zajedno provode kasno poslijepodne.
 
Nizozemski festival animacije cijenjena je manifestacija koja kroz svoje programe predstavlja uvid u najbolje od svjetske umjetničke i komercijalne produkcije. Festival je poznat i po svojoj usmjerenosti prema nezavisnom animiranom filmu, kao i po kontinuiranom praćenju autora koji se uz animirani film bave i ilustracijama, likovnim umjetnostima i stripom.

Izvor: HAVC   (R.P.B., 14.03.2016)

Link: http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=69311