Zlatan Vrkljan: “Zagrebačka škola” (kliknuti za uvećanje)

Zlatan Vrkljan: Zagrebačka škola

Izložba slika Zlatana Vrkljana

Otvorenje: srijeda, 13.04.2016.; Karlovac; Galerija Vjekoslav Karas, Ljudevita Šestića 3

organizator: Gradski muzej Karlovac; url: http://www.gmk.hr

U srijedu, 13. travnja, u 19 sati, u Galeriji 'Vjekoslav Karas' u Karlovcu, otvara se izložba slika Zlatana Vrkljana 'Zagrebačka škola'. Na otvorenju izložbe će govoriti akademik Tonko Maroević, a izložba ostaje otvorena do 18. svibnja.

Akademik Zlatan Vrkljan (1955., Zagreb) diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Šime Perića na ALU u Zagrebu, nakon čega je suradnik majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera te nastavnik na ALU u Zagrebu. Značajan trag ostavio je kao inicijator i voditelj zagrebačke galerije Arteria od 1994. do 1999. godine. Predstavljao je Hrvatsku na 48. Venecijanskom bijenalu (1999.), godine 2007. nagrađen je državnom 'Nagradom Vladimir Nazor'.
 
Zlatan Vrkljan je opus izgradio promišljanjem i preispitivanjem umjetničkog (slikarskog) djelovanja i njegovog smisla. Poticaj za ciklus Zagrebačka škola pronašao je u hrvatskoj slikarskoj tradiciji čiji su odjeci na razne načine prisutni i danas u poučavanju na ALU Zagrebu. Tonsko slikanje akcentuirano plemenitim kolorističkim akcentima, slikarska je metoda „zagrebačke škole“, tj. slikara stasalih između dva rata (Gabrijel Stupica).

Najnoviji ciklus slika Zlatana Vrkljana svjesno je istraživanje vitalnosti ove klasične slikarske metode i načina slikarskog razmišljanja ali i njezino sažimanje te afirmacija u figurativnim temama (pejzaž, mrtva priroda, animalizam, autoportet, portret, grupni portret) na manjim (štafelajnim) i velikim (zidnim) formatima prilagođenima prijevozu i izlaganju, ali i u apstrakciji. Učinak je istodobno monumentalan i intiman, univerzalan i specifičan, dostojanstven i potresno ljudski, u predgovoru izložbi ističe kustosica izložbe Antonija Škrtić.

 


Pozivnica