G. F. Händel - Agrippina

Premijera - u subotu, 16. travnja 2016. u HNK u Zagrebu - opere Agrippina, čuvenog skladatelja Georga Friedricha Händela, pod ravnanjem Tomislava Fačinija u režiji Dore Ruždjak-Podolski te sa scenografijom Zlatka Kauzlarića – Atača.

U subotu, 16. travnja 2016. u 19,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na repertoaru je premijera opere Agrippina Georga Friedricha Händela. Dirigent je Tomislav Fačini, redateljica Dora Ruždjak, scenograf Zlatko Kauzlarić – Atač. Producenti opere su Marin Leo Janković i Danijel Popović. Kostimografi su studenti TTF-a pod mentorskim vodstvom Barbare Bourek, a oblikovatelji svjetla studenti ADU pod mentorskim vodstvom Borisa Popovića. Autorica vizuala je Karla Čurčinski, 4. godina preddiplomskog studija ALU, Grafički odsjek.

Opera seria u tri čina koju je Händel skladao na libreto Vincenza Grimanija prati priču o Agrippini, Neronovoj majci, koja spletkama  pokušava s trona skinuti svojega muža, rimskog cara Klaudija, i postaviti sina za cara. Grimanijev libreto smatra se antiherojskom satiričnom komedijom punom političkih aluzija. Händel je ovu operu skladao na kraju trogodišnjega boravka u Italiji. Praizvedena je  u Veneciji 26. prosinca 1709. i odmah je postigla izvanredan uspjeh. Praizvedbu je slijedilo, za to doba, neviđenih 27 uzastopnih izvedaba i odlične kritike. Hvalila se kvaliteta glazbe koja je, u skladu s tadašnjim običajima, djelomice posuđena iz drugih autorovih djela, a djelomice i od drugih skladatelja. Unatoč javnome priznanju i entuzijazmu publike, Händel nije promicao daljnje izvedbe, a kako je i sam kao skladatelj izašao iz mode sredinom 18. stoljeća, Agrippina je pomalo zaboravljena. U 20. stoljeću započela je  obnova Händelova repertoara, čime se njegove opere vraćaju na njemačke, britanske i američke pozornice. Moderni kritičari Agrippinu smatraju prvim Händelovim remek-djelom, punim svježine i glazbene invencije, što ju čini jednom od njegovih najpopularnijih opera. Za razliku od kasnijih opera, ova proizlazi iz talijanske tradicije, što ju čini atipičnom i jedinstvenom.

Agrippina će biti postavljena na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao ovogodišnji združeni projekt četiriju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta. I ovu sedmu godinu zaredom, više od 250 studenata predstavit će svoje umjetničko stvaralaštvo i neiscrpnu inspiraciju, koja je u prethodnim godinama rezultirala uspješnim izvedbama kanonskih glazbeno-scenskih djela: Ljubavni napitak Donizettiija, Čarobna frula Mozarta, Carmen  Bizeta, Ivan Grozni Prokofjeva, Slavuj  Stravinskoga, Orfej i Euridika Glucka te praizvedba fantastične opere Madame Buffault Papandopula, za koju je redateljica Dora Ruždjak osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u 2015. godini.


POZIVNICA
(Klikni za uvećanje)