Ne/Izliječeni sveci - izložba

Trajanje izložbe je produljeno do 4. srpnja 2016.

Otvorenje: u srijedu, 4. svibnja 2016. u 19. sati u dvorani “Vijenac” Nadbiskupskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a, Zagreb.

Organizatori izložbe: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina), Muzej za umjetnost i obrt i Zagrebačka nadbiskupija (Ured za kulturna dobra)

Izložba Ne/Izliječeni sveci iznikla je iz višegodišnje suradnje Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti sveučilišta u Zagrebu.

U toj je suradnji, tijekom nastave, restauratorske prakse i diplomskih radova, do sada spašeno, istraženo, konzervirano i restaurirano četrdesetak skulptura i dvadesetak štafelajnih slika iz fundusa Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije.

Te su umjetnine, nakon prestanka djelovanja ovoga muzeja kao javne ustanove (1971.), desetljećima bile pohranjene u nepovoljnim uvjetima. Skrivene od javnosti, zaboravljene od stručnjaka, nevalorizirane, nedostupne, prepuštene ubrzanom propadanju - čekale su bolja vremena.

Suradnja s Odsjekom za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu započinje 2007. godine, potpisivanjem ugovora s Uredom za crkvena dobra Zagrebačke nadbiskupije.

Prva skupina skulptura iz fundusa Dijecezanskog muzeja uvrštena  je 2008. u Program financiranja zaštite pokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Uz potporu i nadzor nadležnog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu, time započinju istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi koji u kontinuitetu traju do danas.

Više o izložbi (Link na PDF)


Pozivnica
(Klikni za uvećanje)

INFO-letak (Link na PDF)