BIJELA ČAJANKA

Bijela čajanka je jednodnevno događanje s ciljem upoznavanja zagrepčana sa zaboravljenim običajima i zanatima s prijelaza 19. stoljeća na 20. stoljeće. Održat će se 19. svibnja 2016. godine u Francuskom paviljonu (Savska 25) s početkom u 16 sati.

Bijela čajanka nastala je na inicijativu studenata Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu koji su se iz želje za prezentacijom svog rada odlučili na ovakav projekt. U projekt su uključeni i studenti Akademije dramske umjetnosti, Muzičke akademije i Akademije likovnih umjetnosti te učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn i korisnici Dislocirane jedinice - radionica Sesvetski Kraljevac, Centra za rehabilitaciju Zagreb.

Evocirajući neka prošla vremena, Bijela čajanka će u jednom popodnevu (i večeri) ponuditi razne radionice na kojima će posjetitelji dobiti priliku vidjeti i ispitati vlastite vještine u  kićenju šešira, izradi cipela, oslikavanju tkanina, izradi cvjetnih vjenčića, a moći će naučiti i ponešto o kulturi ispijanja čaja i kave. Za one razigrane bit će ponuđene društvene igre, a dame i gospoda željna odmora moći će uživati u čitanju poezije ili opuštanju uz prepoznatljive melodije i šalicu mirisnog čaja ili kave.

Također, ideja je da se posjetitelji kostimiraju u razdoblje koje opisuje ovaj događaj, a za one koji nemaju ništa slično vrijedni studenti TTF-a pripremili su određeni broj modnih dodataka koji će ih uvući u duh vremena.

Ulaz na događaj i prisustvovanje na radionicama je besplatno.

Autorski tim projekta:

Umjetnička direktorica projekta: Anamarija Prgomet

Mentorica projekta: doc. dr. art. Ivana Bakal

Režija projekta: Lovro Krsnik

Produkcija projekta: Iris Tomić
Scenograf: Pietro Boban
Scenografska izvedba: Pietro Boban, Učenici ŠPUD-a aranžersko-scenografskog i tekstilnog smjera
Oblikovanje svjetla: Miljenko Bengez

Grafički dizajn deplijana: Agata Lučić

Fotograf: Josip Smoljić

Organizatori: Studenti Kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u suradnji sa studentima Muzičke akademije, Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Kulturom promjene Sveučilišta u Zagrebu te Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu

Partneri: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Kazalište Komedija u Zagrebu, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Rehabilitacijski centar Zagreb Dislocirane jedinice - radionica Sesvetski Kraljevac, Obućarski obrt Bočak

Nastavno osoblje: dr. sc. Željko Knezić, dipl. ing. Đurđica Kocijančić Šnidarić, ak. slik. graf. Marin Sovar, dipl. ing. Marijana Tkalec, Dijana Mihalić, radni instruktor

Potpora: majstorica i krojačica šešira Rada Milosavljević, grafička dizajnerica Tajna G. Goceva, majstorica šminke i frizure Laura Buljan, Tajana Abramović, Mirko Prišlin, Franjka Prša

Donatori: Lordek d.o.o., Kuća zelenog čaja, Cockta, OPG Ivan Čop

Informacije i kontakt: Anamarija Prgomet, +38591/506-4529, anamarija.prgomet@gmail.com

O projektu Bijela čajanka

Predstavljanje rada studija kostimografije na diplomskom studiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu osnovna je misao vodilja ovoga projekta. Projekt je zamišljen samostalno kao prezentacija praktičnoga rada studenata kostimografije s polazištem u kolegiju Primijenjena kostimografija II i III, no prerastao je svoje početne okvire stvaranjem šire kreativne platforme ‒ suradnjom sa studentima Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije kao i polaznicima Dislocirane radionice Sesvetski Kraljevac i srednjoškolskim kolegama iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – tekstilnim odjelom i aranžersko-scenografskim odjelom. Osmislila ga je studentica kostimografije Anamarija Prgomet  koja je uključila svoje kolege i pozvala na suradnju studente sa srodnih akademija. Projekt je svojevrsni nastavak javnog rada kolegija predstavljenog u veljači ove godine inovativnim projektom CaBALet i realiziranog u Muzeju Mimara. Uz studente i učenike na radionicama sudjeluju i istaknuti umjetnici i majstori svojih zanata, a sve s ciljem popularizacije svojih struka. Dvadeset i prvo stoljeće donosi nam veću slobodu u kreaciji pomicanjem granica medija i uz stalnu medijsku dostupnost – no, što polako nestaje? Majstorska zanimanja koja su se tijekom cijelog dvadesetog stoljeća razvijala usporedno sa scenografskom i kostimografskom strukom:  majstori krojači, majstori maske i perika, majstori obućari… Oni bez kojih realiziranje vrhunske kostimografije nije moguće, a u čiju se edukaciju ne ulaže dovoljno; oni koji unutar kazališnih kuća nemaju adekvatnih nasljednika, iako se stari majstori polako primiču odlasku u mirovinu… ili su nas već napustili. Imajući u vidu sve navedeno, hvalevrijedna je i suradnja sa Studijem Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Varaždina – smjer obućarstva, kao i s ostalim sudionicima, u predstavljanju starih zanata kao što su tkanje, obućarstvo, oslikavanje tekstila, vezenje i kitničarstvo. Sve je popraćeno romantičnim zvucima i igrom s početka prošloga stoljeća, promovirajući mlade umjetničke snage: kostimografe, redatelje, scenografe, producente, glumce, pjevače i svirače, slikare, vrhunske zanatlije, one čije vrijeme tek dolazi.

Projekt je uključen i u kalendar događanja Mjeseca kreativnih i kulturnih industrija koji se prvi puta odvija u Zagrebu, a koji gotovo sve kreativne industrije u našemu gradu povezuje u jednu cjelinu s tezom da je svijet nezamisliv bez kreativnosti.

Mentorica projekta: doc. dr. art. Ivana Bakal

Link ADU:http://masterwww.adu.hr/pozivamo-vas-na-bijelu-cajanku/