Ana Hušman – “Skoro ništa”

otvorenje: u srijedu, 15. 6. 2016. u 20 sati, Mali salon MMSU-a, Korzo 24, Rijeka

Izložba je otvorena: 15. 6. – 6. 7. 2016.

Kustosica: Ksenija Orelj

Radno vrijeme: utorak – petak 15 - 20 sati / subota i nedjelja 10 - 13 i 17 - 20 sati

UzÌŒivanje u pogledu, mirisima i zvukovima politicÌŒko je pitanje josÌŒ od rađanja Evrope, kaže J. L. Nancy. Ideja krajolika nema ništa s idejom netaknute prirode. Krajolik je oblikovan planiranim procesima krcÌŒenja sÌŒuma, posÌŒumljavanja, kontrolom i planiranjem sadnje uvjetovanim ekonomskim, zdravstvenim i drugim politikama, koje su zabilježene u sistematiziranom i klasifikacijskom jeziku katastra. Mapirajući floru otoka, odnosno registrirajući otpor koji biljke pruzÌŒaju vjetru i snimajući zvuk koji nastaje trenjem, biljezÌŒim zvucÌŒne signale koji govore o promjenama, modi ili ekonomskim prilikama određenog lokaliteta. Te se politike kultivacije poput vjetra vraćaju u naše kuće i apartmane, stvarajući složenu mapu feedbacka između unutarnjeg i vanjskog prostora. (Ana Hušman)

Iz životopisa:

Ana Hušman radi eksperimentalne filmove u kojima istražuje mogućnosti animacije, dokumentarnih elemenata u filmu, glasa i artikulacije, kao i rada s amaterima. Zanimaju je odnosi filmske slike, video slike, digitalnog fotografskog zapisa, odnosi između vremena i kvadrata. Nastoji analizirati postupak stvaranja filmskog kadra i njegovo raščlanjivanje. Od 2008. radi kao docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Njezini su radovi prikazani na brojnim filmskim festivalima, samostalnim i grupnim izložbama, primjerice 9. Gwangju Biennale, 2012.; 22 i 56. Oktobarski Salon, Beograd, 2012. i 2016.; Nam June Paik Art Center, Yongin, 2013.; Ludwig Museum of Contemporary Arts, Budimpešta, 2010.; IFF Rotterdam, 2009.; DOK, Leipzig 2006. Za svoje radove Plac 2006., Ručak 2008., Nogomet 2011. dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada. Sudjelovala je u brojnim žirijima festivalskih i galerijskih programa u Hrvatskoj.

Više vidjeti na poveznicama: