Pozivnica (klikni za uvećanje)

VII. hrvatski trijenale grafike 2016.

Od 15.06.2016. do 30.07.2016. - Kabinet grafike HAZU, Hebrangova 1, Zagreb

Otvorenje: u srijedu, 15. Lipnja 2016., s početkom u 20 sati, u izložbenom prostoru Kabineta grafike HAZU, otvara se 7. hrvatski trijenale grafike.

dionica Pozvani autori 15. 6. - 7. 7. 2016.; dionice Odabrani autori i Studenti 14. 7. - 30. 7. 2016.

Na ovogodišnjem 7. hrvatskom trijenalu grafike u organizaciji Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljaju se recentna ostvarenja hrvatske grafičke scene, a manifestacija obuhvaća nekoliko izložbenih dionica kroz trijenalna događanja tijekom 2016. godine.

Središnja manifestacija koja promovira pulsirajuće suvremene grafičke poetike osmišljena je kao platforma prezentacije grafičke produkcije umjetnika po pozivu selektorice Slavice Marković te izložbe radova umjetnika prijavljenih na natječaj i odabranih posredovanjem Odbora za izbor radova.

Izložbena dionica Pozvanih autora održava se u razdoblju od 15. lipnja do 7. srpnja te prethodi izložbi Odabranih autora i studenata, koja se otvara 14. srpnja i traje do 30. srpnja 2016.

Do kraja godine najavljena su još tri projekta edicije Argola koja će zaokružiti trijenalne aktivnosti: promocije grafičkih mapā Zdenke Pozaić (listopad) i Ines Krasić (studeni) te završnu izložbu «Deset Argola» u prosincu koja će prezentirati dosadašnju produkciju desetoro umjetnika zastupljenih u mapama izdavačkog projekta Argola.

Na ovogodišnjem trijenalu grafike izlažu brojni profesori, asistenti, studenti i alumni Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Sredinom lipnja (do konca srpnja) uslijedit će prezentacija hrvatske grafike u nizu revijalnih izložbi: pozvanih autora, odabranih autora i studentske sekcije. Ta središnja manifestacija trijenala pokazat će gotovo sva renomirana imena hrvatske grafike, ali i najmlađe predstavnike koji u procesu edukacije ostvaruju autentična djela realizirana u zahtjevnim grafičkim tehnikama. Uz prezentaciju osobnih preokupacija, namjera nam je bila ukazati na komplementarna djelovanja: na jednoj strani profiliranih umjetnika, vrsnih poznavatelja originalnih grafičkih tehnika, a na drugoj talentiranih studenata grafike, otvorenih primanjima novih znanja u procesu prepoznavanja osobnih afiniteta.

Nakon 6. hrvatskog trijenala grafike, na kojem su umjetnici nastojali odgovoriti zadanoj temi Iluzija u umjetnosti, vremenski i prostorno koncentriranog u prsten Doma HDU i Kabinet grafike, ovogodišnji Trijenale kroz niz izložbi i događanja prezentira najrazličitije grafičke preokupacije i recentne realizacije tradicionalnim grafičkim tehnikama i suvremenim digitalnim medijem. Za razliku od dosadašnjega koncentričnog principa, u kojem je središnja manifestacija bila istovremeno popraćena s dvije ili tri izložbe, ovogodišnji trijenale baziran je na linearnom principu, s namjerom da se trijenalni program protegne od početka do kraja tekuće godine.

Realizirat ćemo sve prethodno najavljene dionice niza, osim studijske izložbe na temu Zagrebačke serigrafije. Zbog nedostatnih sredstava, realizaciju toga zanimljivog projekta planiramo u nadolazećem razdoblju.

Trijenalna događanja zaključit ćemo predstavljanjem grafičkih mapa: Zdenke Pozaić i Ines Krasić.

Više o 7. trijenalu vidjeti na poveznicama: