Foto 1: Andrea Cihlar, Cirkulacija, 2016


Foto 2: Marko Zeman, Strukturalni ritam, 2007


Foto 3: Anton Vrlić, Puni Mjesec, 2004


Foto 4: Josip Tirić, Portret kralja, 2003

Izložba “U STAKLU ZAJEDNO”

Anton Vrlić i studenti ALU u Muzeju MIMARA

Otvorenje izložbe: u četvrtak, 14. srpnja 2016. u 20 sati u Muzeju MIMARA, Rooseveltov trg 5

Izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2016.

U staklu zajedno

Zajedničko i kontinuirano druženje i komuniciranje u mediju stakla odvija se kroz petnaest generacija studenata ALU u Zagrebu, a bilo je usmjereno na propitivanje vizualnog identiteta svakog pojedinca ili grupe u nastavi, kroz radionice na terenskoj nastavi i kroz zajedničke susrete s umjetnicima i majstorima stakla.

Povezani u mediju, bili smo od početka fokusirani na izučavanje vještina u različitim tehnikama izražavanja, da bi se  potom okrenuli  istraživačkom zanosu usmjerenom na taktilni rad u jedinstvenom mediju koji se pokazao kao vrsna prilika za osobne kreativne procese.

Susret sa staklom većini studenata bio je neizvjesnost, iznenađenje, pa čak i nepovjerenje zbog najčešće prvog dodira s materijom, da bi se potom  u otvorenosti kroz različite metode rada u malim produktima otvorila inspiracija za različite poetike.

Postojala je želja da se progovori o sveprisutnosti stakla u svakodnevici u kontekstu vremena i  suvremene umjetničke prakse, te da se unutar istraživačkog iskaže sloboda duha, skrivena vatra emocija, kreativni potencijali kroz tokove svjetla, boja, oblika i prostora.

Neki od radova oblikovani su jednostavno, u primarnim  tehničkim mogućnostima medija, dok su drugi, u traganju za uzvišenim i u želji da se uspostavi kontakt, bliskost s promatračem, vrsno izvedeni  kao jedinstveni stakleni laboratoriji vlastite intime.

Sva ta dostignuća oblikovanja od skupljenog sirovog staklenog krša i razbijenih uporabnih predmeta, od jednostavnih rješenja u oblikovanju do složenijih cjelina, ukazuju na želju da se oslobodi  mladenački ludički duh. Tako se pred nama nižu, u različitim osobnim izričajima, lagane i elegantne minimalističke tvorevine sve do teških masivnih komada stakla, optočenih drugim materijalima poput drva, metala, kamena, keramike...

Na kraju možemo STAKLO definirati kao moćan medij, a način na koji mu prilazimo, kako ga se oblikuje i kako propitujemo njegovu narav izaziva posebnu pažnju kako kod stvaratelja tako i konzumenta svakog izvedenog i oživjelog djela koje stoji pred nama na izložbi „U staklu zajedno“.

Anton Vrlić

POZIVNICA (Klikni za uvećanje)