Peter Christenson na ALU

"First Time’s Free: Dealing Cultural Capital & Making Art Addicts" - razgovor s Peterom Christensonom

21. rujna 2016. (srijeda), s početkom u 16 sati, Velika predavaonica ALU, Ilica 85, I. kat

Razgovor s umjetnikom i edukatorom Peterom Christensonom (SAD) tematizira recentne projekte i istraživanja vezane uz teme aktivizma, intervencije i kreiranja umjetnosti utemeljene u zajednicama, s naglaskom na lekcijama usvojenima tijekom 2015. godine, u sklopu Art & Design Fulbright Scholar rezidencije u Škotskoj, gdje je, u gradu Dundeeju, s čitavim nizom lokalnih partnera radio na produkciji filmskog serijala i izgradnji kulturnog arhiva regije.

Peter Christenson je multidisciplinarni umjetnik, filmaš i edukator porijeklom iz Metro Detroita. Suosnivač je Left of centre - agencije za gerila marketing i umjetničkog kolektiva te izdavač Null Set Magazina. Magistrirao je socijalni rad na Sveučilištu u Michiganu i likovne umjetnosti na odsjeku Intermedije pri Državnom sveučilištu u Arizoni. Njegova trenutna praksa temelji se na novim medijima i videu, kolektivnom zalaganju i prosvjedu, performansu, psihosocijalnoj i intervencionističkoj umjetnosti, te site-specific instalacijama. Za njegova istraživanja značajno je prijašnje iskustvo na području socijalnog rada i psihoterapije. Christenson je predavao, izlagao i prikazivao svoje radove diljem SAD-a i na međunarodnim lokacijama kao što su Sydney Non Objective, Duncan of Jordanstone College of Art & Design, Museo Valenciano de la Ilustración y la Modernidad, the Armory Center for the Arts, the Czong Institute for Contemporary Art, te na festivalima kao što su Edmonton International, Unnoticed Art, Detroit-Windsor International i Cinequest. Dobitnik je Fulbright Scholar nagrade za umjetnost i dizajn, i trenutno predaje kao asistent pri odsjeku Likovnih umjetnosti na Državnom sveučilištu u Washingtonu.

***

Predavanje je dio događanja /'fu:bar/ 2016, multimedijalnog participativnog događanja s tematikom greške u novomedijskoj umjetnosti i procesu njezinoga nastajanja, koje se sastoji od artist talk-ova i prezentacija, edukativnih radionica, umjetničkih audio(-vizualnih) izvedbi te izložbe glitch umjetnosti.