Maja Rožman “2/3, grafike” (izložba)

Razgovor s umjetnicom: Maja Rožman & Janka Vukmir

Institut za suvremenu umjetnost | Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

Srijeda 28. 9. 2016. u 19:00 sati.


U sklopu izložbe Maje Rožman, 2/3, grafike, koja je u Institutu za suvremenu umjetnost postavljena do 7. 10. 2016., održat će se razgovor s umjetnicom, u srijedu 28. rujan 2016. u 19:00 sati. Razgovor moderira Janka Vukmir.

Razgovarat ćemo o raznim područjima djelovanja Maje Rožman, njezinom radu, umjetničkom obrazovanju, radnom procesu, statusu grafike i raznim temama vezanima uz izložbu i uz Majin rad tijekom godina.

Dobrodošli!

Razgovor s Majom Rožman možete pročitati na poveznici: http://www.jutarnji.hr/kultura/art/maja-rozman-stancanje-i-neodgovornost-pojedinaca-nastetili-su-grafici/4733522/.


Otvorenje izložbe – četvrtak, 22. 9. 2016. u 20:00 sati
Izložba ostaje otvorena do petka 7. 10. 2016.
 
Razgovor s umjetnicom održat će se u srijedu 28. 9. 2016. u 19:00 sati.
 
Radno vrijeme galerije
Utorak – subota 12:00 – 19:00 sati
 
Izložba 2/3 (dvije od tri), grafike Maje Rožman, prva je njezina samostalna izložba u Institutu za suvremenu umjetnost, i uopće prva zajednička suradnja nakon 2005., kada je Rožman još kao studentica bila finalist Nagrade Radoslav Putar.
U središtu njezinog interesa su važnost procesa stvaranja, te percepcija i recepcija umjetničkih djela. U radu se koristi raznim medijima, crtežom, fotografijom, videom i zvukom, koji su često nadogradnja akcijama i drugim njezinim nastupima uživo.
 
Na izložbi 2/3, grafike -  izloženim radovima preispituje tradicionalne grafičke konvencije i testira granice grafičkog medija. Autorica predlaže radove koji funkcioniraju na širem području od onog koje se uobičajeno povezuje sa grafikom, te istražuje mogućnost da se idejni potencijal grafike realizira u kontekstu suvremene umjetnosti.

„Stav kritike, a često i samih umjetnika, prema grafici jest da je ona zanemareni medij. Primjerice, nedavno je umjetnik i teoretičar Paul Coldwell ustvrdio da je uloga otiska i grafike u kontekstu suvremene umjetničke prakse sve važnija, ali često podcijenjena.
Za to je djelomično zaslužna i činjenica da u kontekstu suvremene umjetnosti i novih tehnologija u cjelini nije došlo do ozbiljnog promišljanja statusa grafike.
Ipak, pojedini autori preispituju njezine postojeće modele i ograničenja, s ciljem utvrđivanja novih paradigmi odnosno utvrđivanja jedinstvenih obilježja grafike na novi, drugačiji način. Posljedično, oni oživljavaju područje grafike, a njihova se grafička praksa pomiče izvan granica općeprihvaćene grafičke umjetnosti.“ M.R.

Maja Rožman (1981., Zagreb)
Diplomirala 2006. godine na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studijski se usavršavala na Akademijama u Krakowu (Poljska), Budimpešti (Mađarska) i Salzburgu (Austrija) te sudjelovala na rezidencijalnim programima u Nizozemskoj, Turskoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Italiji.
Od 2004. godine se kontinuirano pojavljuje na likovnoj sceni te sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu ("T-HTnagrada@msu.hr", MSU, Zagreb (HR); “The City and Me”, Atelierhaus Salzamt, Linz (AT); "The memory in your pocket", Museo d’Arte Contemporanea di Villa Croce, Genoa (IT); "03/2012", Art Point Gallery, Beč (AT); "Essl Art Award", ESSL Museum, Klosterneuburg (AT); "Halfway", PM Gallery, Zagreb (HR); "10m2 collection", Art Centre OUI, Grenoble (FR)...).
Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj rad, od kojih se ističu međunarodne nagrade Essl Award i VIG Special Invitation iz2011. godine te nagrada HDLU-a na 6. hrvatskom trijenalu grafike iz 2012.
Živi u Zagrebu, gdje i radi kao asistentica na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti.
 
www.majarozman.com
 

Text in English (Link na PDF)