Gostovanje Colina Blacka na ALU u Zagrebu

Colin Black je nagrađivani sound art i radijski autor iz Australije. Njegov boravak u Zagrebu povodom 3. ciklusa malih radiofonijskih izvedbi, a koji ove godine nosi naziv Studentski PLAN ZA BIJEG, realiziran je u suradnji Multimedijalne kolibe i Odsjeka animiranog filma i novih medija Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.  Black će u Zagrebu održati predavanje (27.10.)  i radionicu (27.-30.10.)  tijekom koje će zajedno s polaznicima i polaznicama razviti malu zvučno-scensku formu i predstaviti je publici Plana za bijeg.

Studentski PLAN ZA BIJEG

---radio kao mjesto otpora ---
3. ciklus malih radiofonijskih izvedbi

27.10.- 30.10. 2016.
Ove godine ciklus malih radiofonijskih izvedbi PLAN ZA BIJEG  Multimedijalne kolibe iz Zagreba nosi podnaslov: radio kao mjesto otpora.  Iz uvodnika ovogodišnjem programu izdvajamo:

„Radio je više od onoga što čujemo. radio ne poznaje granice, njegov je signal jednako neizbježan koliko i nezaustavljiv. Ako je točno da radio ne možemo dovoljno razumjeti samo slušanjem, možemo li ga i kako, u digitalnoj globalizaciji, upotrijebiti kao autonoman alat za širenje prostora slobode i izbjegavanja kontrole i nadzora? Jer svatko je radio. Naše je tijelo biološki radijski sklop u čijem je središtu temporalni režanj našeg mozga. „

Ovogodišnji radiofonijski izvedbeni serijal malih formi će u  potpunosti biti realiziran od strane mladih autora/ica Radija Koji Je Tu Prije Radio (proizašao iz prošlogodišnjeg projekta MIJENE SRCA Muzeja prekinutih veza)  i studenata/ica Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti (odsjek animiranog filma i novih medija).
Gostujući umjetnik trećeg PLANA ZA BIJEG dolazi iz Australije, radi se o renomiranom i nagrađivanom sound art i radijskom umjetniku Colinu Blacku. Black će održati predavanje i trodnevnu radionicu s 14 studenata i studentica, a rezultate zajedničkog rada predstavit će publici PLANA ZA BIJEG.

PLAN ZA BIJEG je godišnji ciklus Multimedijalne kolibe zamišljen kao otvoreno igralište kratkih izvedbenih formi s ciljem poticanja istraživanja susreta radiofonije i kazališta započetog predstavom HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro.

Umjetničke voditeljice PLANA ZA BIJEG su Pavlica Bajsić Brazzoduro i Ljubica Letinić.


RASPORED:

četvrtak,  27.10. 2016. 12:00 -13:30

Predavanje Colina Blacka:  “Duboki i bogati zvučni krajolici i kreativni audio”,  www.colinblack.com.au

ALU, Odsjek animiranog filma i novih medija, velika predavaona, Ilica 85, kod Britanca

ulaz besplatan, otvoreno za svu zainteresiranu javnost!

Australski sound art i radijski umjetnik, Colin Black,  predstavit će svoje različite pristupe u stvaranju kreativnih audio radova, bogatih u zvuku i kompleksnih u značenju. Njegova umjetnička praksa usmjerena je na proces stvaranja višeslojne i intimne slušne geografije u kojoj je prisutan ljudski otisak.

subota, 29.10.2016.  17-19h

ALU – Ozafin,  zgrada Slave Raškaj, Ilica 83, kod Britanca

ulaz 15kn/10kn

premijere malih radiofonijskih izvedbi:

1. ---Nekoliko glasova nestalih u zraku---
autorsko-izvođački tim:
Vedran Živković, Tin Dožić, Nina Bajsić, Espi Tomičić i Maruška Aras
***
Audio -izvedbena forma koja polazi od pretpostavke da bi tišina tijela mogla biti prapočelo svih ljudskih sloboda. U njoj se nalazi glas. Strujom izdahnutog zraka, glas putuje, nadilazeći tijelo, istovremeno se vraćajući svom izvoru, tišini tijela. U tom krhkom događaju, poništavajući samog sebe kao zvuk, vlastiti glas lako nam može promaknuti. Dovoljno je da u blizini nema nikoga da ga čuje. Kako sačuvati glas? Je li dovoljno sjećanje? Naše, ili tuđe. Zapis. Možda su dovoljne niti vune. Govor je tkanje. Tkanje tisuću tankih niti koje se otapaju u zraku.

2. ----Ne mogu nastaviti. Nastavit ću----
prema motivima romana Samuela Becketta „Neimenjivi“
izvodi: Marija Šegvić, režija: Hrvoje Korbar, dramaturgija: Sunčica Sodar, zvuk&slika: Antonija Bačić
***
Posljednja rečenica posljednjeg romana Beckettove Trilogije postaje i prva rečenica i polazišna točka. Kako nastaviti kad se više ne može nastaviti? Kako govoriti kad se ne smije govoriti, kad se ne može govoriti i kad se nema kome govoriti? Beckettovo lice ostvaruje svoju egzistenciju u govoru, u osluškivanju šumova, koraka, tišina, vlastitog i tuđeg glasa, u maštanju o novim mjestima i krajolicima iz prošlosti. Ono se odupire samoći, odupire se tišini, odupire se prijetnji nestajanja i odumiranja.


3. rezultati radionice s Colinom Blackom
sudjeluje 14 polaznika/ica (ADU, Ozafin ALU, Radio Koji Je Tu Prije Radio)

nedjelja, 30.10.2016.   12-14h

ALU – Ozafin,  zgrada Slave Raškaj, Ilica 83, kod Britanca

ulaz 15kn/10kn

reprize svih malih radiofonijskih izvedbi od subote

Ovogodišnji PLAN ZA BIJEG ostvaren je u suradnji umjetničke organizacije Multimedijalna koliba i Odsjeka za animirani film i nove medije (ALU Zagreb).

Izvršna produkcija: Nina Križan za Multimedijalnu kolibu i Ana Hušman za ALU

Dizajn vizualnih materijala: Klasja Habjan & Zita Nakić

Medijski pokrovitelj: Radio STUDENT.

Programi PLANA ZA BIJEG sufinancirani su sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Više o programu studentskog Plana za bijeg na:

www.multimedijalnakoliba.hr

www.facebook.com/radiophonic.thaether

fb event: studentski PLAN ZA BIJEG (https://www.facebook.com/events/331048923953738/

KONTAKT:

Nina Križan 0981975666

Email: multimedijalnakoliba@gmail.com

PLAKAT (Link)