TRANSFORM…ation of Image Zagreb 2016

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Muzej suvremene umjetnosti pozivaju Vas na otvorenje izložbe Transformation of Image u petak, 28 listopada 2016. u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb. Izložba traje od 28. 10. do 20. 11. 2016.

Okrugli stol u subotu, 29. listopada 2016. u 15:30 sati u MSU, Av. Dubrovnik 17, Zagreb

Projekt „Trans-Form in Art Education“ pokrenut je 2008. kao dugoročni program međunarodne kulturne suradnje deset institucija visokog umjetničkog obrazovanja zemalja jugoistočne Europe: Sveučilišta umjetnosti u Beogradu, Fakulteta likovnih umjetnosti; Nacionalnog sveučilišta umjetnosti u Bukureštu; Sveučilišta likovnih umjetnosti Mimar Sinan u Istanbulu; Sveučilišta u Ljubljani, Akademije likovnih umjetnosti i dizajna; Sveučilišta u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti; Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju, Fakulteta likovnih umjetnosti; Nacionalne akademije umjetnosti u Sofiji; Aristotelovog sveučilišta u Solunu, Fakulteta likovnih umjetnosti; Sveučilišta umjetnosti u Tirani, Fakulteta likovnih umjetnosti; Sveučilišta u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti

Nazivom projekta želi se ukazati na procese transformacije paradigmi suvremene umjetničke produkcije i njezine kritičke recepcije, koji se događaju unutar aktualnih procesa kulturnih, političkih, ekonomskih i općenito društvenih transformacija na globalnoj razini. Sklopljenim protokolom o suradnji predviđeno je održavanje po jedne zajedničke izložbe studentskih umjetničkih radova godišnje u organizaciji jedne od institucija potpisnica

Do sad su održane izložbe u organizaciji Sveučilišta likovnih umjetnosti Mimar Sinan u Istanbulu (2009.), Nacionalne akademije umjetnosti u Sofiji (2011.), Aristotelovog sveučilišta u Solunu (2012.) i Nacionalnog sveučilišta umjetnosti u Bukureštu (2014.). Domaćin projekta 2016. je Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Započet u svrhu međunarodne institucionalne suradnje, projekt je nastojao povezati studentske umjetničke prakse jugoistočne Europe kao svojevrsnu protutežu Zapadu kojemu istovremeno teži. Osam godina od početka projekta, socio-kulturna i politička situacija, te promišljanja pozicije margine nasuprot centru, u potpunosti su izmijenjeni. Ovogodišnje izdanje projekta više ne teži preispitivanju i uspostavljanju odnosa sa Zapadom, već sagledavanju karaktera navedenih promjena i uloge obrazovanja u toj izmijenjenoj poziciji s ciljem istraživanja i mapiranja modela proizvodnje, izvođenja, dijeljenja i distribucije znanja u području vizualnih umjetnosti. Projekt stavlja težište na studentski umjetnički rad kao jedan od subjekata unutar prakse, za razliku od promatranja istog kao marginalizirane jedinice izvan cjeline svijeta umjetnosti. Izložba „Transformation of Image“ želi istaknuti umjetničko obrazovanje kao intrigantnu umjetničku formu unutar pluralnog svijeta umjetnosti današnjice.

POZIVNICA (Link na PDF)