Ksenija Turčić “Joi de vivre”

Otvorenje izložbe u petak, 4. studenog 2016. u 19 sati u galeriji „Atelieri Žitnjak“, Žitnjak 53. 

Trajanje izložbe: 4. – 17. studenoga 2016.

Ksenija Turčić, autorica koja je zadnjih godina realizirala niz zapaženih i nagrađivanih radova u mediju videa, na ovoj se izložbi predstavlja zidnom instalacijom u kojoj kao osnovni materijal koristi odbačene fotografije iz obiteljskih albuma.

''... nalazila sam, sakupljala, arhivirala ili možda najbolje reći - kupovala sam za sitne novce na sajmištu cijele obiteljske albume koji nam pokazuju povijest i specifičnost, partikularnosti života.Tehnički rečeno, riječ je o mnoštvu foto-dokumentacije u rasponu od crno-bijelih fotografija koje datiraju od dvadesetih godina dvadesetog stoljeća pa sve do kolor fotografija s kraja tog istog stoljeća. Pa iako su se ti albumi i fotografije očigledno pojavili kao životni suvišak u procesu jedne arhetipske sajmišne robne razmjene, bilo da su odbačeni ili naprosto izgubljeni čudnim tokovima života, oni nam puno govore o historiji cijele jedne generacije. Životne trenutke, posebice one sretne, dokoličarske, obljetničke i slavljeničke mas-medijska upotreba fotografije je označila kao središnju os oko koje se izvodi osobni i kolektivni memorijski narativ cjelokupnog života jedne generacije.
Iako različite u tehnici, toposu, vremenu, rodu, etnosu, sve fotografije s kojima baratam u ovom radu snimljene su kao da bilježe gotovo jednak sadržaj ljudskog bivanja. Stoga se pojavila potreba da lica, tijela, zadnje otiske nečijih sretnih trenutaka zaštitim od pogleda te ih preslikam...''/K.T./

Ksenija Turčić (1963) - diplomirala je 1987.na ALU u Zagrebu, nakon čega je pohađala studij crtanja kod Josepha Kosutha u organizaciji Fundacije Antonio ratti u Comu (Italija). Nastupala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji inozemstvu i boravila na studijskim boravcima u Washingtonu, Cimelicama (Češka) i New Yorku. Dobitnica je međunarodnih i domaćih nagrada za umjetnički rad od kojih treba izdvojiti Nagradu 20. salona mladih 1988. i Godišnju Vjesnikovu nagradu za likovne umjetnosti "Joisp Račić" 2001. godine.

POZIVNICA

Više vidjeti na: https://www.facebook.com/events/548119145392383/