Amputacija bezidentitetizma

Pozivamo vas na otvorenje skupne izložbe Iz-u 3: Amputacija bezidentitetizma u ponedjeljak 13. 2. 2017. u 20 sati u Galeriji Greta, Ilica 92, Zagreb. Izložbu možete pogledati do 18. 2. u radno vrijeme galerije od 17 do 20 sati.

Autori projekta: Danko Friščić i Iva Petrovčić

Studenti ALU u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku i Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci : Romana Nikolić, Vida Meić, Domagoj Hmura-Rejz, Domagoj Rogina, Eva Herceg, Anja Leko, Anđela Zanki, Josipa Pentić, Tomislav Hršak, Mia Maraković, Šimun Tolić, Nicol Načinović, Dean Kljun, Maja Bachler, Petar Popijać, Valerija Jakuš, Josipa Stojanović, Tamara Sekulić, Vinko Vidmar, Iva Valenta, Sasha Averbakh, Jelena Čulo, Luka Kušević Radaković i Ozana Masnec.

Izložba koju Danko Friščić organizira sa studentima Likovne akademije već treću godinu naziva se Bezidentitizam, a već se samo ime može shvatiti dvostruko: kao gubitak individualnosti pojedinog umjetnika u današnjem svijetu i društvu (te grčevita borba protiv tog gubitka), ili posve drugačije – kao odricanje stvaralaca od kolektivnog identiteta. Kao otresanje sa sebe svih Greta i Trumpova, koji nam dopuštaju da se osjećamo ugodno pod njihovim skutom, kao pod Bogorodičinim, u smradnom zagrljaju mase. To lišavanje onoga što je sociolog George Herbert Mead nazvao interioriziranim drugim moguće je pri kreativnom činu kao afirmaciji najveće moguće individualnosti. Ovi su mladi autori još u potrazi za svojom stilskom prepoznatljivošću, i možda još u zabludi da je to cilj vrijedan traganja. Na pozadini tog beskrajnog i besmislenog puta, koji započinje profesorskim zanovijetanjima i prividnim opuštanjima stege u sigurnom okruženju svoga društva na otvorenjima ili u kavani, njihovo se stvaranje može shvatiti kao rijedak trenutak tišine, suočavanja sa sobom i vlastitim kreativnim impulsom, koji se opire svim propisanim, poželjnim ili pomodnim identitetima.” (iz predgovora Feđe Gavrilovića)

Projekt je realiziran uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Više vidjeti na: http://greta.hr/13-2-2017-bezidentitizam/

Katalog (Link na PDF)