Aleksandar Battista Ilić: Urban Toys (Urbane igračke)
PROJEKT ILICA: Readymade, 2017.

Aleksandar Battista Ilić: Urban Toys (Urbane igračke)

Aleksandar Battista Ilić, PROJEKT ILICA: Readymade

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje urbanih skulptura Urban Toys (Urbane igračke) autora red.prof.art. Aleksandra Battiste Ilića. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 11. svibnja, na lokaciji Ilica 69 (dvorište) s početkom u 16 sati. Nakon uvodnog predstavljanja, posjetitelji i autor će u šetnji Ilicom obići sve lokacije na kojima su urbane skulpture postavljene.

Osam pozicija socijalnih interaktivnih „skulptura“ velikog formata razmještenih po glavnoj zagrebačkoj ulici „alibi“ su za stvaranje socijalnih relacija i poziv na društvenu igru, interakciju i akciju. Eksplozija boja provocira i privlači pozornost, komentare, razmjenu misli, relaciju svijesti o javnom prostoru. Prisutna je drugačija taktika gerilskog izlaganja, aktivni i aktivistički proces i akcija koja uskače u strah od boje, te drastično koristi boju kao kontrast od gradskog sivila kao koridora nesvjesnosti.

Urbane igračke postaju lakmus papir za društvene procese. Izvlače reakciju, frustracije, ponekad žustre, zatim odnos prema prostoru, ali i prema ulozi umjetnosti, kulturi, kanonima izlaganja. Istovremeno, izazivaju drugačiju komunikaciju na društvenim mrežama... „nešto se dogodilo u gradu“ … „što je to?“ ... „da li to ima veze s izborima?“... kao i drugačiju dinamiku konteksta grada za namjernike i posjetitelje iz drugih gradova i kontinenata. Prolaznici se često fotografiraju s Toysima, dijele na mrežama, ulaze u njih, sjede po njima. Urbane igračke su socijalna mutacija, medijacija, aktivatori.

Socijalne skulpture Urban Toys dio su Projekta Ilica „Readymade“ čiji je cilj regeneracija i revitalizacija Ilice, promišljanje njene socijalne strukture i poboljšanje kvalitete života u zajednici koristeći umjetničke i kulturne društvene prakse. Cilj velikih skulptura Battiste Ilića je privući pažnju ljudi na propadanje te ulice i njezinih dvorišta, te poziv na svjesnost i aktiviranje. 

PROJEKT ILICA: Readymade

Večernji list o Projektu Ilica