Kritički turizam (1): Andreja Kulunčić

Izložba 14. 07. 2017. - 28. 07. 2017.

otvorenje u petak, 14. 7. u 21 h / predavanje: 17. 7. u 20 h

dio izložbe u nastajanju Kritički turizam / kustos: Darko Fritz

http://sivazona.hr/events/kriticki-turizam-1

Siva zona otvara ovogodišnju ljetnu sezonu u novom galerijskom prostoru (Kovački prolaz 2, Korčula) sa prvom u nizu izložbi pod nazivom Kritički turizam, koje će ostvariti kroz nekoliko godina. Izložba predstavlja dokumentaciju radova sa kojima Andreja Kulunčić tematizira probleme turizma na Jadranu: neadekvatno odlaganje smeća, turistima nevidljivi slojevi svakodnevice, „mitovi“ kojima se podiže cijena proizvodima, i komercijalizacija povijesti. Autorica će održati predavanje o svom radu u prostoru galerije 17. 7. u 20 h. Izložba je otvorena do 28. 7., a može se razgledati svakodnevno od 21 do 22 sata.

Andreja Kulunčić u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima. Uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces suradnje, sukreiranja i samoorganizacije. Često zahtijeva od publike aktivnu suradnju i "dovršavanje" djela. Dio procesa u nastajanju rada često je multidisciplinarnost, u kojoj se specifične umjetničke vještine nadopunjuju komplementarnim vještinama iz drugih područja.

„Komercijalizacija povijesti“
Korčulanski statut (1214.) inspiracija je za umjetničku akciju koju je Siva zona predstavila 2010. u Korčuli. Umjetnica je prodavala suvenire koji su napravljeni apliciranjem članaka iz statuta na jeftine predmete iz Kine. Štand je postavljen među postojeće štandove na ulazu u stari grad. Cijena suvenira umjesto u novcu izražena je u broju pitanja na koje kupac treba odgovoriti, odnosno, u vremenu provedenom u razmišljanju o komercijalizaciji povijesti, dobrim i lošim stranama turizma i odnosu Korčulana prema svome gradu nekada i sada. Video dokumentacija razgovora sa kupcima će biti prvi puta izložena u sklopu ove izložbe. Više o projektu ovdje.

„Utržak Sunca“
Autorica sagledava teme poslovanja, partnerskog odnosa, uzajamnosit i međusobne koristi sudionika u terminima privredno-tržišnog poslovanja u kojemu se Sunce ispostavlja kao jedan od partnera, no bez priznavanja pri podjeli dobiti. Autorica izrađuje kalkulaciju u kojoj izražava i Sunčev profit, ukazujući na apsurdnost situacije u kojoj koristimo Sunce izmjenjujući stvarnu poziciju moći. Proizvode iz Dalmacije - lavandu, maslinovo ulje i suhe smokve – prodaje na tržnici, odvajajući postotak koji pripada Suncu.

"Uživajte na plaži"
Rad je izveden na naplatnim kućicama auto puta Zagreb-Rijeka. Turistima su dijeljeni paketići vrećica za smeće s etiketom "Enjoy the Beach", na kojoj je fotografija plaže s ostavljenim smećem; slikovni prikaz četiriju faza postupaka odlaganja smeća; kratki tekstualni opis na šest jezika. Rad je zamišljen kao pilot projekt za ljetnu turističku sezonu, ali nije prihvaćen od strane Hrvatske turističke zajednice.

"Šetnja gradom"
Nevidljivu sliku grada Kulunčić je ponudila prenošenjem različitih glasova stanovnika Zadra u formi turističkog vodiča. Različiti stanovnici govore o zadarskoj svakodnevici koja turistima ostaje skrivena. Dvojezični vodič sadrži mapu i "točke" razgovora. Dijeljenje vodiča provedeno je na ulicama, kao i postavljenjem u turistički ured grada.

Andreja Kulunčić, vizualna umjetnica, sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput: documenta11 (Kassel), Manifesta4 (Frankfurt/Main), 8.Istanbul Biennial (Istanbul), Liverpool Biennial04 (Liverpool), 3.Tirana biennial (Tirana), 10.Triennial-India (New Delhi).
Na skupnim izložbama u muzejima: Whitney Museum of American Art (New York), PS1 (New York), Walker Art Centre (Minneapolis), Museum MUAC (Mexico City), Palais de Tokyo (Pariz), Kumu Art Museum (Tallin), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Muzej suvremene umjetnosti (Ljubljana), Zacheta National Gallery of Art (Varšava), Garage Museum (Moskva), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka), Museum of Modern Art (Saint-Etienne), Ludwig Museum (Budimpešta).
Na samostalnim izložbama, uključujući: Museum MUAC (Mexico City), Salon Muzeja savremene umetnosti Beograd, Museo MADRE (Napulj), Art in General (New York), Artspace Visual Art Canter (Sydney), Darat Al Funun (Jordan), galerija NOVA, galerija Miroslav Kraljević (Zagreb), i drugdje.  Značajnije stipendije: MUAC&SOMA (Mexico City), University of Johannesburg (Južna Afrika), Art in General (New York), Walker Art Center (Minneapolis), Artspace (Sydney), u sklopu 10. trijenala Indije (Jaipur).