Ana Hušman: 6 SA 7 METARA

Otvorenje izložbe (filmskog projekta) Ane Hušman pod nazivom „6 sa 7 metara“ u petak, 24. studenog 2017. u 19 sati u Galeriji FORUM, Teslina 16, Zagreb. Kustosica: Ivana Meštrov Izložba je otvorena do  9. prosinca 2017. 

6 sa 7 metara, novi filmski projekt Ane Hušman, unutar zagrebačke Galerije Forum misli se i razlaže u nizu eksperimenata s prostorom, igri s fragmentima zvukovnih i svjetlosnih zapisa te tekstualnih zabilješki autorice i njezinih brojnih suradnika (dramaturginje, snimatelja, montažerke, muzičara, filozofa, povjesničarke umjetnosti, grafičke dizajnerice, itd.), koji su suautori popratne izložbene publikacije.

Sam projekt izložbeno je već predstavljen u Galeriji umjetnina u Splitu (5.09.-1.10.2017.) te je paralelno sa zagrebačkom izložbom postavljen i u Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, gdje je jednim svojim dijelom i nastajao (9.11.-17.12.2017.), a njegova iteracija upotpunjuje se i ovim zagrebačkim predstavljanjem koje na jednom mjestu ponovno okuplja sve suradnike unutar radnog procesa te preslaguje dosadašnje materijale, čineći tako sljedeći stupanj priprema za film.

Ovaj uvijek drugačiji izložbeno-filmski ‘set’ vrlo jasno transferira i performira autoričin umjetnički pristup: raščlanjivanje strukture i teksture filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta;  eksperimentiranje s mogućnostima animacije, s dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom, te propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja.

Re-artikulirajući i kolažirajući raznovrsne teorijske reference, raznorodne literarne izvore i osobne opservacije, Ana Hušman sa 6 sa 7 metara portretira jedan od nama ključnih prostora intimnije svakodnevnice, dnevni boravak, te se poigrava s različitim nivoima stvarnosti predstavljačkog registra (od snimki rekomponiranja makete samog prostora do stvarnih kadrova sobe). Ključni protagonisti priprema za film jednom su možda taj prostor i obitavali, možda ga upravo žive ili su se tek počeli koristiti njime. U toj specifičnoj medijskoj konstrukciji suradnik na filmu postaje njegov subjekt, no nikada i glumac, a dnevna soba model za kontinuiranu vježbu mnogobrojnih varijanti narativa u nastajanju, dok se cjelokupna filmska struktura sagledava u proširenoj izložbeno-filmskoj prostornoj instalaciji.

No, sam nam život izmiče i izvan tog reprezentacijskog, čime nam umjetnica istovremeno pruža i samokritičku ruku spasa, stavljajući nas na moderiranu distancu od gutajuće ‘čari filmske metabolike’. I dok se tako, ‘sigurni’, krećemo unutar i izvan autoričinih zabilješki, kolektivnih zapisa slike, teksta i zvuka, svi nam ti elementi združeno omogućuju da na trenutak uspostavimo zasluženi balans između poetičnog, kolektivnog, iskustveno-refleksivnog procesa i prostornih komponenti koje nas uokviruju.

(Ivana Meštrov)

Suradnici na projektu:

Direktor fotografije: Ivan Slipčević
Montaža: Iva Kraljević
Dizajn zvuka: Ivan Zelić, Tomislav Domes
Glazba: Tomislav Domes
Objekti i modeli:
Ana Hušman, Ernst Ludwig, Ivana Bošnjak, Thomas Johnson
Tekstovi: Jasna Jasna Žmak, Iva Kraljević, Ana Hušman, Ivana Meštrov, Petar Milat, Alice Miller
Tijelom ili glasom sudjeluju: Miro Manojlović, Alen Sinkauz, Ivan Marušić Klif, Vladimir Jerić, Jelena Vesić, Ana Hušman
Prijevod: Nicole Hewitt
Produkcija: Studio Pangolin
Dizajn: Ana Labudović

Ana Hušman je docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivačica udruge Restart gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Njezini su radovi prikazani na brojnim filmskim festivalima, samostalnim i skupnim izložbama. Između ostalih to su:  9. Gwanju Biennale (2012.), 25. i 56. Oktobarski salon, Beograd (2012., 2016.), MMSU Rijeka (2016.), IFF Rotterdam (2009.), DOK Leipzig (2006.) itd. 

Za svoje radove Plac (2006.), Ručak (2008.), Nogomet (2011.), Skoro ništa (2016.) dobila je više domaćih i međunarodnih nagrada. 

Više o autorici na: anahusman.net