Stipan Tadić: "Hrvatske planine" u Laubi

Otvorenje izložbe slikara Stipana Tadića pod nazivom „Hrvatske planine“ održat će se u LAUBI – kući za ljude i umjetnost (Baruna Filipovića 23A) u četvrtak, 18. siječnja 2018. u 20 sati. Izložba traje do 3. veljače 2018.

Izložba Hrvatske planine nastavlja se na koncept naivne umjetnosti i poetiku ciklusa Motivi iz Okolice s početka 2017. godine, kada je prvi put predstavljena monumentalna slika Sljeme. Kako sam autor navodi, slika Sljeme, izložena u kontekstu Motiva, predstavljala je kontrast sarkazmu i (negativnom) kritičkom prikazu zagrebačke periferije, ali i kritičnosti i sarkazma svih Tadićevih radova. Pet monumentalnih ulja na platnu: Biokovo, Dinara, Velebit?, Sljeme, Sljeme sa stražnje strane i Učka te pet ulja na staklu – Sv. Rok, Klek, Ravna Gora, Ivanščica, Kalnik prirodu postavljaju u središte, a za razliku od većine prethodnih ciklusa, umjetnik prikazuje pejzaže ispražnjene od ljudske prisutnosti. Nasuprot prethodnim radovima gdje je ljudska figura predstavljala (auto)humorni pristup umjetnika, točku kritičkog preispitivanja stvarnosti, u ovom ciklusu Tadić nastoji u potpunosti izbjeći angažiranost, pružiti isključivo estetsko iskustvo koje na osobnoj i kolektivnoj razini predstavlja monumentalnost prirode.

Ciklus temelji na svojevrsnom geografskom i etnološkom osobnom istraživanju planina – obilazeći osobno planine, rekonstruirajući njihov obris pomoću trenutnih crteža, modela u glini i geografskih karata, a slikane su bez fotografskog predloška kako bi prikazao jedinstveni, vrlo osobni doživljaj prirode kao i stvorio vlastiti „rukopis“ unutar revolucionarne povijesti često sporednog žanra – pejzaža. Iako Tadić želi predstaviti isključivo nešto estetsko, „lijepo“, moguće je slojevito iščitati djela na temelju odnosa čovjeka i prirode na osobnoj i univerzalnoj razini, što ga povezuje s panteističkom vizijom romantizma, na temelju odnosa prema povijesti i revolucionarnoj ulozi samog žanra kao i viziji stvaranja alternativnog modela suvremene umjetnosti koji nastaje spajanjem poznatih predložaka tradicije i suvremenog neovisnog crteža. Budući da autor promatra opus umjetnika kao cjeloviti narativ, nastavlja se na prethodne serije i otvara novo poglavlje odabirom pejzaža bez prisutnosti ljudske figure i zauzimajući stav prema mogućim putevima suvremenog slikarstva. Ovo poglavlje ubrzo će doživjeti nastavak novim ciklusom ulja na staklu koje će Stipan Tadić ostvariti u nadolazećem jednomjesečnom boravku u Hlebinama.

Za vrijeme trajanja izložbe u Laubi održat će se pet predavanja: 

subota 20. siječnja u 19 sati / Park prirode Medvednica – „O Medvednici“ 

utorak 23. siječnja u 19 sati / Dubravko Sincek – „Planinarenje po zavičaju – planine zagorja“ 

četvrtak 25. siječnja u 19 sati / Luka Tomac – „Planine u nestajanju – Klimatske promjene i ljudi“

petak 26. siječnja u 19 sati / Josip Zanki – „Romantične vizije planine“ 

petak 2. veljače u 19 sati / Edo Popović i Andrija Škare – „Od grada do planine „ 

S web stranice: http://www.lauba.hr/exhibition/najava-stipan-tadic-hrvatske-planine-sijecanj-2018/