KRELAC Ivana Fijolića u Zaboku (izložba)

Pozivamo vas na otvorenje izložbe (i predavanje) ''Krelac" kipara Ivana Fijolića u srijedu, 21. veljače 2018. u 17 sati u zabočku Green Room galeriju (Zelena dvorana), Trg Dragutina Domjanića 6, Zabok.

Trajanje izložbe: 21.02. - 3.03.2018. / Otvorenje i predavanje - srijeda, 21.02.2018. u 17 h

Ovaj rad temelji se na dualnim polazištima, u kojima se preispituje djelo kao produkt dizajna, ali i umjetnosti. Zahvaljujući tehnološkom napretku, umjetnički rad “Krelac” (2006.) veličine 60 cm skeniran je, te u 3D ispisu ponovo materijaliziran 2018. godine u dimenziji od 10 cm. Cilj je bio poigrati se s dimenzijama, kako bi se s jedne strane preispitala važnost veličine forme, dok s druge, mogućnost serijske proizvodnje unikatnog djela i perfekcija kompjuterske izrade u odnosu na ljudsku. Serijska proizvodnja iz kalupa, sklona je pogreškama. Dok je 3D ispis zbog skupocjenosti ograničen na mali broj edicija, a produkt promatran kao oblik tehnološke umjetnosti. Pomalo kontradiktoran naziv, oprečnih riječi, otvara prostor novih preispitivanja uloga i primata u stvaranju umjetnosti budućnosti – hoće li stvaraoc ostati čovjek ili stroj.
 
BIOGRAFIJA

 
Ivan Fijolić rođen je u Zagrebu 1976. godine. Diplomirao je 2014. godine u klasi prof. Mire Vuce na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 2008. godine zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u suradničkom zvanju asistent te izvodi vježbe na kolegiju Kiparstvo. 2017. godine, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, obranio je doktorsku tezu “Uloga postamenta u derivatu popartističke skulpture spomeničkog predznaka” i postao docentom. Aktivno se bavi kiparstvom od 1999.godine. Autor je preko 29 samostalnih izložbi, od toga šest inozemnih. Sveukupno je sudjelovao na 59 zajedničke izložbe, od toga 14 u inozemstvu. Javnosti se predstavio i s devet javnih skulptura, a sudjelovao je i na dvije međunarodne kiparske radionice. 2015. godine, dobitnik je jedne od tri jednakovrijedne nagrade na XII. trijenalu hrvatskog kiparstva, Gliptoteka, Zagreb za rad «Dvije palme na otoku sreće».

Program potpomognut sredstvima: ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARSTVO KULTURE RH, KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Vidjeti i na: https://www.facebook.com/events/1203701943094732/