Maja Rožman: Argola & Prostori i sjećanja

Predstavljanje grafičke mape iz edicije ARGOLA mapa 14.Studije podsvjesnog“ i otvorenje izložbe recentnih grafika Maje Rožman pod nazivom „Prostori i sjećanja“ u utorak, 17. travnja 2018. u 13 sati u Kabinetu grafike HAZU, Strossmayerov trg 12, Zagreb.

Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković, likovni kritičar Vanja Babić i umjetnica Maja Rožman, doc. art ALU

Grafička mapa iz edicije ARGOLA mapa 14.

Svoj niz od pet grafičkih listova osmišljenih za ediciju Argola Maja Rožman izradila je u tehnici linoreza. To su, zapravo, autorski prepoznatljive i vizualno nadasve dojmljive interpretacije vlastita lika kao nositelja stanovitih radnji, pri čemu umjetnica dominantnu bjelinu papira definira i aktivira služeći se isključivo linijama. U formalnome smislu ove Majine grafike na određeni su način minimalističke, čak asketske, ali usredotočimo li se na njihove sadržajne i narativne komponente, odmah zamjećujemo kako je riječ o složenoj i nadasve pomno razrađenoj problematici. Maja, naime, svoje autoportrete – na dvama listovima vidimo tek njezine ruke kako ulaze u kadar – pozicionira u pomalo zagonetno, ali i izrazito matematički tretirano ozračje sačinjeno od mnoštva punih, odnosno isprekidanih linija, neobičnih optičkih naprava te pravilnih geometrijskih likova, a sve to s jasnim aluzijama na zakonitosti linearne perspektive. Umjetnica nas, zapravo, podsjeća kako granice između znanosti i umjetnosti nipošto nisu i ne mogu biti posve jasno definirane. I doista, u kolikoj mjeri znanost može biti umjetnička, a umjetnost znanstvena? Uloga svojevrsna posrednika između ovih dviju, samo na prvi pogled posve različitih čovjekovih djelatnosti, neprijeporno pripada mašti, a upravo je mašta fenomen koji ova umjetnica u svojem stvaralaštvu kontinuirano osvještava te potom dosljedno i na dojmljiv način tematizira. Na novim grafikama u tematskom i sadržajnom smislu fizika koegzistira s metafizikom, realno s nadrealnim, racionalno s iracionalnim, a svjesno s podsvjesnim.

Iz predgovora Vanje Babića

Izložba Maja Rožman: Prostori i sjećanja / 17. – 27. travnja 2018.

Izložba prezentira recentne grafike realizirane digitalnim tiskom.

U magičnoj bjelini papira Maja Rožman kreira svoj fluidan svijet snova, mašte i sjećanja, svijet u kojemu lebdenje u naručju velikoga kišobrana ili pružanje glave kroz tamnu rupu u nebu djeluju podjednako stvarno kao i dječje igre odnosno zanimacije poput preskakanja konopca, nekada davno popularna „gumi-gumija“ ili pak opuštena druženja na školskim dvorištima. Bio je to svijet skromnijih prohtjeva, ali raskošnije i odvažnije kreativnosti. U sjećanje ga možemo prizvati jedino ukoliko, makar na trenutak, iznova pokušamo postati djecom. Maja Rožman u tome je nedvojbeno uspjela.

Iz predgovora Vanje Babića

Izvor vijesti: http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/hr/izlozbeUtijeku.htm