HT nagrada: razgovori s umjetnicima

Mirjana Vodopija i Dino Priselac & Silvia Roberta Zaplatić

Prostor HT izložbe, srijeda, 25.4.2018. u 17 sati (MSU, Av. Dubrovnik 17)

U sklopu 11. HT nagrade održat će se razgovori s umjetnicima koje izabiru i moderiraju članovi i članice Kluba mladih MSU. Tako ćemo ove srijede razgovarati s Mirjanom Vodopijom, inače profesoricom Katedre za grafiku Akademije likovnih umjetnosti, te dvojcem: Dinom Priselcem, doktorandom na Grafičkom studiju, i Silviom Robertom Zaplatić, studenticom povijesti umjetnosti i češkog jezika. Za Mirjanu Vodopiju njezina je multimedijalna instalacija „Tranzicija“ prikaz putovanja, ali ujedno i potrebe za bijegom od interijera opterećenog predmetima, a Dino Priselac i Roberta Silvia Zaplatić u audio radu „4 godišnja doba“ rekreiraju zvukove prirode koje postupno narušavaju zvukovi melodija zvona i obavijesti pametnih telefona.

Za Mirjanu Vodopiju njezina je multimedijalna instalacija „Tranzicija“ prikaz putovanja, ali ujedno i potrebe za bijegom od interijera opterećenog predmetima. Ono što omogućuje bijeg jest auto, koji time postaje simbol slobode. U Kangoo stane sve nužno: malo sklonište – šator i malen broj nužnih stvari. Replika auta nalazi se na mostu između litica, kao iznad ponora, koji predstavlja gubitak komoditeta koji je nužan rizik da se ostvare prednosti onoga što se nudi s druge strane.

Dino Priselac i Roberta Silvia Zaplatić u audio radu „4 godišnja doba“ rekreiraju zvukove prirode koje postupno narušavaju zvukovi melodija zvona i obavijesti pametnih telefona. Na kraju zvukovi prirode bivaju u potpunosti zamijenjeni šumovima, zapravo bitmape motiva iz prirode pretvorenih u zvučni zapis. Autori žele poručiti da je priroda postala nepoznata i nejasna suvremenom čovjeku, dok su zvukovi zvona njegova „prirodna“ svakodnevica.

O tome što ih je ponukalo na kreaciju ovakvih radova, što priroda predstavlja u digitalnoj eri, koja su rješenja i ima li ih uopće, razgovarat ćemo u srijedu u 17 sati. Pozivamo vas da se svojim komentarima i razmišljanjima o radovima umjetnika uključite u obilazak radova i diskusiju. Vidimo se!

Moderatorice: Lora Rajčić i Ivana Završki, članice Kluba mladih MSU.

Ulaz na izložbu i popratne programe je slobodan.

Vidjeti na: http://www.msu.hr/#/hr/21573/