Muzejski štetnici i njihova kontrola

Radionica na OKIRU ALU (Zamenhofova 14) u srijedu, 5. rujna 2018. s početkom u 10:00 sati.

Radionica “Pest Management for Museums, Galleries and Churches” [Kontroliranje i suzbijanje štetnika u muzejima, galerijama i sakralnim građevinama] , Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, 5. rujna 2018., Odsjek za konzerviranje I restauriranje umjetnina (Zamenhofova 14).

Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina poziva Vas na besplatnu radionicu (seriju predavanja) o vrstama štetnika te kontroliranju i suzbijanju štetnika u muzejima, galerijama i sakralnim građevinama. Za dolazak je nužno registirati se na e-obrazac, koji zatražite od organizatora radionice (pogledati pod Organizatori) do 25. srpnja 2018. Broj sudionika je ograničen, te je moguće da će i registracija sudionika biti završena i prije isteka navedenog datuma.

Različiti štetnici koje nalazimo u umjetničkim zbirkama mogu narušiti izgled predmeta ili ga čak potpuno uništiti. Kroz radionicu “Pest Management for Museums, Galleries and Churches” [Kontroliranje i suzbijanje štetnika u muzejima, galerijama i sakralnim građevinama] sudionici će se upoznati s najvažnijim štetnicima u muzejima, galerijama i sakralnim građevinama, ali i sa praktičnim metodama njihova suzbijanja.

Radionicu će voditi Alex Roach iz australske tvrtke Heritage Pest Management specijalizirane za suzbijanje štetnika netoksičnim i manje toksičnim metodama odnosno njihove partnerske tvrtke Modified Atmospheres (http://modifiedatmospheres.com.au/category/gallery/). Alex ima preko dvadeset godina radnog iskustva u kontroliranju i suzbijanju štetnika u umjetničkim zbirkama. Provodio je inspekcije, obavljao dezinsekcije te držao predavanja i radionice u muzejima i galerijama diljem Australije i svijeta. Autor je ili koautor više radova na temu kontroliranja i suzbijanja štetnika u muzejima.

Sadržaj radionice

• Štetnici i oštećenja: Pregled najvažnijih štetnika u zbirkama i oštećenjâ koja uzrokuju

• Integrirana zaštita od štetnika (Integrated Pest Management, IPM): Mjere preventivne zaštite i  strategije kojima se okoliš može učiniti manje pogodnim za štetnike

• Netoksična fumigacija: Pregled netoksičnih metoda uključujući smrzavanje, sredstva za apsorpciju  kisika te fumigaciju predmeta dušikom

• Pitanja i rasprava

Kome je radionica namijenjena?

Radionica je namijenjena studentima Studija konzerviranja i restauriranja umjetnina, profesionalnim konzervatorima-restauratorima, muzejskom i galerijskom osoblju, djelatnicima knjižnica i arhiva, konzervatorskih odjela i drugih ustanova koje brinu o kulturnoj baštini.

Mjesto i vrijeme održavanja

Radionica će se održati u srijedu 5. rujna 2018. u velikom atelieru Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, Zamenhofova 14, od 10.00 do 15 sati.

Radni jezik Engleski

Materijali za preuzimanje

RASPORED predavanja (Link na PDF)

Biografija predavača: ARoach_Bio-qualifications

Organizatori

Radionicu organiziraju izv. prof. mr. art. Tamara Ukrainčik i izv. prof. mr. art. Andrej Aranicki s Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te Natalie Newman u ime Alexa Roacha. Za sva pitanja i informacije obratite se na e-mail adrese: tamaraukraincik@yahoo.comandrej.aranicki@yahoo.com.

PEST MENAGEMENT (Link na PDF)