Kokolitoforidi Jadrana (izložba)

Otvorenje izložbe Kokolitoforidi Jadrana - Ljepota detalja, transformacija i struktura  u utorak, 9. listopada 2018. u 19 sati - Akvarij Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Kneza Damjana Jude 12, Dubrovnik.

Adriatic Coccolithophores - The Beauty in Detail, Transformation and Structure

U sklopu kongresa Ocean Optics XXIV koji se održava od 7. do 12. listopada 2018. u Dubrovniku postavljena je izložba "Ljepota detalja, transformacija i struktura – kokolitoforidi Jadrana" (https://oceanopticsconference.org/art-exhibit/). Organizatori izložbe su Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko botaničko društvo te predstavlja sinergiju znanosti i umjetnosti, koja okuplja znanstvenike i umjetnike, profesore, studente i širu javnost, povezujući moderne tehnologije i razne umjetničke tehnike.

Izložene mikrofotografije kokolitoforida snimke su uzoraka koji su prikupljeni tijekom istraživanja fitoplanktona provedenih tijekom zime i ljeta 2013. godine u šibenskom akvatoriju i estuariju rijeke Krke (istočni Jadran). Istraživanje je bilo rezultat suradnje Sveučilišta u Uppsali (Švedska), Sveučilišta u Oslu (Norveška), Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković. Kokolitoforidi su prikupljeni postupkom filtracije i snimljeni uz pomoć skenirajućeg elektronskog mikroskopa pri povećanju i do 10 000 puta.

Te mikrofotografije i satelitske snimke fitoplanktona bile su inspiracija za studente Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koji su ih obradili u umjetničkim tehnikama slikarstva, skulpture, grafike i stakla.

Sinergijom umjetnosti i znanosti znanstvenici dobivaju priliku pokazati ljepotu u detalju nevidljivom prostim okom, dok se likovnim umjetnicima pruža pogled na novu dimenziju života koja se manifestira u savršenstvu prirodnih oblika i struktura.

Promatranje prirodnog okoliša dovelo je do prvoga impulsa za razvoj likovnoga jezika i kreativnosti. Kokolitoforidi prikazani na ovoj izložbi ponovno su pokazali svu čaroliju prirodnih struktura, koje neizmjerno utječu na razvoj umjetničkog izričaja.

Deplijan izložbe na linku: https://oceanopticsconference.org/pdfs/exhibit_brochure.pdf