Ida Blažičko “Tragovi vremena” u Dubrovniku

Izložba “Tragovi vremena” Ide Blažičko u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, 17. 11. – 12. 12. 2018.

U subotu, 17. studenog 2018. godine u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik otvorena je izložba pod nazivom „Tragovi vremena“ Ide Blažičko, jedne od najzapaženijih imena hrvatske suvremene scene.

Izložba mlade suvremene zagrebačke kiparice Ide Blažičko obuhvaća ambijentalni postav autoričinih skulptura - tekstilnih fragilnih struktura vegetabilnog ishodišta u prostor atrija i drugog kata građevine, čime se ostvaruje dijalog između formi organskog porijekla, modernističke arhitekture Umjetničke galerije Dubrovnik (vile Banac), te sveukupnog mediteranskog okruženja. Ambijentalnu skulpturu umjetnica naziva Tragovi vremena sugerirajući krhkost i privremenost tvorevine, ali i njenu životnost i promjenjivost. Potpuno nenametljivo, ali u velikim zamasima, prostorna instalacija Ide Blažičko usmjerava na taktilno-vizualno iščitavanje ambijenta; u zatvorenom prostoru vodi promatrača u prepoznavanje silnica unutarnje dinamike i međuigre vanjskog i unutarnjeg prostora, a na otvorenim punktovima kroz poetične verzije „visećih vrtova“ nad atrijem i na terasi Galerije navodi na novu doživljajnost kamena građevine i brončanih skulptura postavljenih na otvorenom.

Ida Blažičko je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutna od 2006. godine, a prepoznatljiva je po „biomimetičkim“ skulpturama u kojima se prepoznaju utjecaji estetike i filozofije Dalekog Istoka. Kustosica izložbe je dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik. Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2018.

Ida Blažičko (1985., Zagreb) je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi prof. Stjepana Gračana, a tijekom studija boravila je na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Doktorirala je na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. godine, a 2016. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu s disertacijom “Biomimetika u službi umjetnosti”. Docentica je na Akademiji likovnih umjetnosti  u Zagrebu i gostujući profesor na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou.
Izlagala je na više od četrdeset skupnih i petnaest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Na poziv Muzeja za umjetnost i obrt izlagala je u sklopu ciklusa Suvremeni umjetnici u stalnom postavu MUO (2015.), a jedna ambijentalna instalacija iz serije Topologija beskraja trajno je uvrštena u zbirku i stalni postav muzeja. U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika Vjetar (Šangaj, 2011.), Vjetar II (Nacionalni park močvara Xixi, Hangzhou, 2012.) i Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, Italija, 2017.).

Dobitnica je više nagrada među kojima se ističu Nagrada Kineske akademije umjetnosti za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.), prva nagrada za izvedbu javne skulpture u talijanskom gradu San Vito al Tagliamento (Premio in Sesto 2016.) i prva nagrada na međunarodnom natječaju za idejni koncept i sadržaj paviljona Crne Gore na 16. Venecijanskom bijenalu arhitekture kao članica peteročlanog internacionalnog autorskog tima u čijem su sastavu Krešimir Rogina, Rosa Rogina, Armor Gutiérrez Rivas i François Vahe (2018.). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

Izvor vijesti: http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=65264#.W_QOQhBRe70 i http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=65322#!prettyPhoto