S predstavljanja strip-fanzina ALU

ŠKOLA HODANJA strip-fanzin studenata ALU

U utorak, 11. prosinca 2018. Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu je u prostorijama Francuskog instituta predstavila novo, iznenađujuće svježe izdanje stripova domaćih autora. Riječ je o strip-fanzinu što je nastao kao rezultat rada studenata koji su na Akademiji tijekom akademske godine 2016./17. i 2017./18. pohađali novoosnovani izborni predmet Strip.

U utorak su predstavljena prva dva broja koja su izdana istovremeno, a putem kojih Akademija želi studentske stripove prikazati široj publici. U namjeri da se nadoveže na bogatu tradiciju hrvatskog stripa i postane njezin sastavni dio, strip-fanzin je nazvan „Škola hodanja“, prema istoimenom filmu počasnog gosta predavanja, kultnog animatora i strip-crtača Borivoja Dovnikovića.

Strip-fanzin "Škola hodanja" predstavlja novitet u hrvatskom strip-izdavaštvu utoliko što nikada ranije nije postojala strip-revija koja je objavljivala isključivo stripove studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a niti se Akademija ranije bavila tim oblikom izdavaštva. Fanzini su tiskani u boji, na 68 stranica, i u njima se nalazi izbor od ukupno dvjestotinjak nacrtanih stripova te nekoliko tekstova koji bilježe razne aktivnosti u kojima su studenti sudjelovali, poput posjeta izložbama stripa, gostovanja uvaženih strip-autora, sudjelovanja na 24-satnom crtanju stripa i slično. 

Na otvorenju su, uz počasnog gosta Borivoja Dovnikovića, dekan Tomislav Buntak, profesorica Ines Krasić, profesorica Irena Jukić Pranjić te studentica Noemi Ribić okupljenima govorili o želji da kroz strip-fanzin studentima pruže iskustvo publiciranja radova i izlaska u javnost, te da podrže njihovo stvaralaštvo i potaknu ih u daljnjem radu. 

Studenti čiji su radovi prikazani u prva dva broja strip-fanzina „Škola hodanja“ su: Mihael Bađun, Ivan Barun, Branimir Brnin, Sunčana Brkulj, Dorotea Dugošija, Nikola Čižmešija, Mihaela Erceg, Dean Hamer, Agata Lučić, Matija Meštrić, Marko Merćep, Zdenko Mikša, Barbara Miše, Anamarija Pekšić, Tara Beata Ratz, Noemi Ribic, Karla Skok, Ivan Stanišić, Ivana Stećuk, Sandro Toth, Maja Šipek, Lara Šimičić, Mateja Štefinščak, Dora Unković i Ivo Vodopija.

Uredništvo strip-fanzina

POZIV NA PROMOCIJU I INFO (Link na PDF)