Ksenija Turčić: Iconophilia glow

Otvorenje izložbe Ksenije Turčić pod nazivom Iconophilia glow u utorak, 15. siječnja 2019. u 20 sati u Galeriji 90-60-90 (POGON Jedinstvo, Velika dvorana, Trnjanski nasip bb).  Izložba ostaje otvorena: 16. - 20. 1. 2019. od 16 – 20h

Iconophilia nastavlja proces brisanja individualnosti čovjeka i prepoznatljive identifikacijske crte se razlijevaju kao u Rorschachovom testu mrlja. Umjetnički rad ulazi u naš mentalni prostor kroz vizualnu suptilnost i u vremenu kad je odraz ljudskog lika i lica sveprisutno pravo nameće se pitanje što ostaje nakon što se prepoznatljivost pretvori u anonimnost? Što to znači ostaviti trag vlastite egzistencije u 21. stoljeću, kad doista živimo sve naslijeđene moderne i usvojene modernizirajuće vizualne kodove i radikalnosti kulture leća? Kad svoj (tuđi?) odraz vidimo na svakoj sjajnoj površini, na svakom ekranu i na svakoj virtualnoj mreži – kako znamo prepoznat vlastiti individualni otisak postojanja? (Valentina Radoš)

Ksenija TurcÌŒić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Akademska je slikarica, a od 2009. Mag. umjetnosti - Specijalizacija za vizualne umjetnosti pod vodstvom gostujućeg profesora Josepha Kosutha. Od 2010. zaposlena na Akademiji likovnih umjetnosti SveucÌŒilišta u Zagrebu u zvanju izvanredne profesorice na Katedri za crtanje i slikanje na Slikarskom odsjeku. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je niza nagrada i priznnja za svoj umjetnicÌŒki rad.

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i  Zaklada “Kultura nova”

Vidjeti na: www.udruga906090.org