Anita Miloš ‘Atrofija prostora’ (izložba u Širi)

Otvorenje samostalne izložbe Anite Miloš pod nazivom “Atrofija prostora” u petak, 18. siječnja 2019. godine u 19 sati u Galeriji ‘Šira’, Preradovićeva 13 u Zagrebu.

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet; 11-13 h; 18-20 h, subotom 11-13 h) do 28. siječnja 2019. godine.

Atrofija prostora (predgovor)

Rad se sastoji od serije digitalnih crteža na kojima su izometrijski prikazani svakodnevno korišteni proizvodi koji svojim međuodnosom kreiraju percepciju nekakvog mogućeg ili nemogućeg prostora, mjesta ili ne-mjesta.

Proizvodi poput pokretnih skala, liftova ili žičara ulijevaju društveno povjerenje u sigurnu, pouzdanu i prihvatljivu mobilnost društva unutar određenog prostora, ne promišljajući o manipulativnom usmjeravanju korisnika istih. Istovremeno, proizvodi poput sklopivog i multifunkcionalnog namještaja zasnivaju se na dostupnosti ‘po potrebi’, zbog čega njihov oblik omogućava minimalno zauzimanje prostora u trenutku nekorištenja. U skladu s tim, sličan pristup nalazimo i kod raznih proizvoda barijera čija se funkcija očituje u povremenoj potrebi za oblikovanjem prostora korištenja, prilagođenog određenoj situaciji.

Aksonometrijska projekcija, u ovom slučaju izometrija, definira međuodnos svih ovih proizvoda čime se kreiraju prostorni uzorci ili patterni koji istovremeno prikazuju i beskonačnost i ne-mjesnost, a nastoje indirektno sugerirati ideju sustavnog uspostavljanja reda i društvenog prilagođavanja unutar istih.

Rad nastoji otvoriti pitanje sustavno određenih okvira ponašanja, kretanja i reagiranja društva koji se temelje na samosvijesti, samokontroli i samokritičnosti, što rezultira oduzimanjem svrhovitosti unutar određenog vremena i prostora.

Anita Miloš

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira:

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

POZIVNICA (Link na JPEG)

DEPLIJAN - English text  (Link na PDF)