Strip i izložba Nasta Rojc: Ja borac u MSU

Promocija stripa Nasta Rojc: Ja borac, autorica Leonide Kovač i Ane Mušćet i otvorenje izložbe  Ane Mušćet Nasta Rojc: Ja borac – kolaž u četvrtak, 31. siječnja 2019. u 18 sati u predvorju knjižnice MSU.

Strip će predstaviti autorice prof.dr.sc. Leonida Kovač i vizualna umjetnica Ana Mušćet, povjesničarka stripa Irena Jukić Pranjić i urednice Jasna Jakšić i Vesna Meštrić.

Grafički  roman Nasta Rojc: Ja borac zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarice Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umjetnosti dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Scenarij je sastavila dr. sc. Leonida Kovač, autorica  ključnih studija o Nasti Rojc, poput izložbe  i kataloga Zelene vrpce: samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz Zbirke dr. Josipa Kovačića ( Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski muzej arhitekture HAZU, 2007.) i knjige Anonimalia: normativni diskurzi i samoreprezentacija  umjetnica 20. stoljeća ( Antibarbarus, 2010.). Njezino  je dugogodišnje istraživanje djela i života omogućilo da se  umjetnički doprinos Naste Rojc sagleda u sasvim drugom svjetlu.  Autorica kolaža je vizualna umjetnica Ana Mušćet, koja je uvid u arhivsku građu  proširila istraživanjem digitaliziranih materijala – iz formalnih i neformalnih i privremenih arhiva – o suvremenim događajima na koje se pojedine kompozicije odnose.   Dio  izvornih kolaža, koji su izvedeni i fotografirani za prijelom stripa, bit će predstavljen na izložbi  Nasta Rojc: Ja borac – kolaži u predvorju čitaonice Muzeja suvremene umjetnosti do 3. ožujka 2019. Grafičko oblikovanje publikacije i izložbe potpisuje Željko Serdarević.

Izložba Ane Mušćet Nasta Rojc: Ja borac – kolaži otvorena je do 3. ožujka 2019.

OPŠIRNIJE (Link na PDF)

POZIVNICA (Link na JPEG)

VIDEO