(Klikni za uvećanje)

Nasta Rojc, Simbolistički autoportret, 1914., slika u vidljivom spektru i IR reflektografija na 1000 nm

Srijedom u 12 na OKIRU (predavanje)

Gostujuće predavanje u ciklusu Srijedom u 12 na OKIRU

RAZOTKRIVANJE GOLIM OKOM NEVIDLJIVIH PODATAKA NA UMJETNIČKIM SLIKAMA U INFRACRVENOM SPEKTRU koje će održati dr. art. DIJANA NAZOR, viši konzervator-restaurator u srijedu, 20. 3. 2019. u 12.30 h na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u Zamenhofovoj 14 u Zagrebu.

Infracrvenim snimkama može se otkriti potpuno druga, preslikana slika, pentimento ili neki drugi golom oku nevidljivi podatak.  Naglašava se važnost snimanja, osim u vidljivom, i u bliskom infracrvenom spektru (engl. near-infrared, NIR) na svakoj slici prije konzervatorsko-restauratorskih radova. Prikazat će se najzanimljiviji rezultati jednogodišnjeg istraživanja u bliskom IR području koji su pronađeni na 1898 pregledanih i 1436 snimljenih umjetničkih slika iz sedam zagrebačkih muzeja, tri muzejske zbirke i privatnih zbirki. Postavlja se pitanje, u slučaju nekog oštećenja, treba li te podatke koji pokazuju umjetnički proces rada ili pak tajne koje pojedine umjetničke slike skrivaju, retuširati i u bliskom IR spektru?

Ključno uporište za uspostavu takvog rada je u infracrvenom postupku, na osnovi spoznaje InfraRed teorije, kojim se istražuju nove mogućnosti retuša na temelju propitkivanja pigmenta (boje) i određivanju njegove Z vrijednosti na 1000 nm. Pri istraživanju je upotrijebljena ZRGB kamera koja snima u bliskom infracrvenom i u vidljivom spektru.

Plakat-pozivnica (Link na PDF)