Mirjana Vodopija: Lutajući krajolik

Vodstvo kroz izložbu i razgovor: Mirjana Vodopija i Davor Horvatić

MSU, Prostor izložbe „Lutajući krajolik“, četvrtak, 4.7. 2019. u 17 sati

U sklopu izložbe Mirjane Vodopije „Lutajući krajolik“, pozivamo vas da nam se pridružite na vodstvu kroz izložbu koje će se održati u formi dijaloga između umjetnice i njenog dugogodišnjeg suradnika, fizičara Davora Horvatića. Kroz razgovor kojega smo nazvali „Slojevi skrivenog u prostoru“, umjetnica i znanstvenik pokušat će pristupiti radovima na izložbi s naizgled suprotnih stanovišta, umjetničkog i znanstvenog, kako bi se kroz put prema mogućem susretu i preklapanju ukazalo cijelo polje mogućnosti doživljaja, interpretacije i razumijevanja radova, odnosno njihove tematike. Granice koje postavljamo i prostor kojim time dijelimo na vanjski i unutarnji slojevite su zbog kompleksnosti prirode čovjeka, stoga pozivamo sve zainteresirane na šetnju postavom izložbe na kojem će nas umjetnica i znanstvenik provesti svojstvima prostora inherentnog svemiru do onog duboko zakopanog u nama samima.

Više vidjeti na: http://www.msu.hr/?/hr/21925/ & https://www.facebook.com/events/693968241064885/ 


MSU, Prostor za povremene izložbe 2. kat, otvorenje u utorak, 18. lipnja 2019. u 20 sati

Muzej suvremene umjetnosti najavljuje samostalnu izložbu Mirjane Vodopije Lutajući krajolik, koja će se otvoriti 18. lipnja 2019. godine.

Izložba Lutajući krajolik tematizira prostor i njegove manifestacije kao fizičkog polja mogućnosti djelovanja i kao prostora uma, odnosno svijesti. Kroz predstavljanje novih i ranije realiziranih radova umjetnica preispituje doživljaj prostora ukazujući na osjećaj slobode ali i izloženosti u otvorenim prostorima naspram osjećaja zaštićenosti u ograđenim prostorima, interijerima, koji služe kao fizički i mentalni teritoriji osobne sigurnosti i ugode. Umjetnica nas ovom izložbom vodi na putovanje kroz različite krajolike, otvarajući potencijale za osobne doživljaje i percepciju granica slobode.

Izložba će biti sastavljena od 5 tematskih cjelina s ukupno tridesetak radova na temu pejzaža. Svi oni predstavljaju razne aspekte jedinstvenog pejzaža koji se pojavljuje i nastavlja kroz izložbeni prostor. Pojavljuje se kao beskrajna ravnica, nabrekla planina, litica, jezero, plato, mikropejzaž ... U neke od ovih prikaza pejzaža ugrađeni su interijeri kao prostori intenzivnog obitavanja, dok su neki pejzaži, inverzno, ugrađeni u interijere. Zbivanja u pejzažima su nadrealistička, proizlaze iz snova, podsvijesti i djetinjstva ili su temeljena na nadnaravnim pričama umjetničine prabake, a kroz njih se proteže jedinstveni horizont čežnje za cjelovitošću beskraja.

MIRJANA VODOPIJA diplomirala je1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Na otvorenju izložbe Mirjane Vodopije "Lutajući krajolik" svirat će Gungula, mnogočlani mladi jazz band iz Zagreba. Gungula najviše voli svirati swing, gypsy i sve zvučno brazilsko. Broj članova Gungule je promjenjiv, ali na svakom nastupu bude barem jedna gitara, kontrabas, violina i nekoliko puhača. Bend se sastoji od djevojaka koje jazz glazbu vole više od uobičajene buke svakodnevnog života i koje su spremne žrtvovati vrijeme i tišinu za svirku. Članice vole mijenjati se za instrumente u smjeru kazaljke na satu, jednom će napraviti i puni krug. Možda i obrnuto od kazaljke.

Matilda Fatur - kontrabas/bas gitara/vokal

Janet Beriša - gitara/kontrabas
Sara Debić - saksofon
Sonja Domitrović - saksofon
Duga Bavoljak - truba
Margareta Sinković – violina

Vijest preuzeta s web stranice: http://www.msu.hr/#/hr/21903/