Izložba studenata ALU u sklopu EPC7

„Ljepota detalja, transformacija i struktura – kokolitoforidi Jadrana“

U Zagrebu se od 25. do 30. kolovoza održava 7. europski fikološki kongres („7. European Phycological Congress (EPC7)“), središnji i najvažniji skup algologa u Europi koji okuplja znanstvenike iz cijeloga svijeta. Uz bogat kongresni program, značajne simpozije i sudjelovanje svjetskih predavača, u zagrebačkim galerijama Forum i Šira bit će otvorena prateča izložba pod nazivom „Ljepota detalja, transformacija i struktura – kokolitoforidi Jadrana“. Izložba se predstavlja kao dvostruki postav u Galeriji Forum i Galeriji Šira. a biti će otvorena u srijedu, 28. kolovoza 2019. godine u 18:30 h u Galeriji Forum, Teslina 16, Zagreb.

Izložba u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog botaničkog društva predstavlja sinergiju znanosti i umjetnosti koja okuplja znanstvenike i umjetnike, profesore i studente, modernu tehnologiju i različite umjetničke likovne tehnike. Izložba je u  prvom postavu bila je otvorena od 13. travnja do 28. svibnja 2018. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dana 9. listopada 2018. godine izložba je svečano otvorena u tvrđavi sv. Ivana, u Akvariju Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik u sklopu međunarodnog kongresa „Ocean Optics XXIV“.

Elektronske mikrofotografije kokolitoforida, koji će biti izloženi, uzeti su iz uzoraka prikupljenih u studiji provedenoj tijekom 2013. godine u šibenskom akvatoriju i ušću rijeke Krke. Istraživanje je provedeno u okviru suradnje između Sveučilišta u Uppsali, Sveučilišta u Oslu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta „Ruđer Bošković“. Ove mikrofotografije kokolitoforida bile su inspiracija studentima Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u umjetničkim tehnikama slikanja, kiparstva, grafike i stakla i mnogim drugim

U okviru kongresa realizirane su i slijedeće izložbe:

- Samostalna izložba "Mikroskopske relikvije" Isabelle Rochemars, koja će biti otvorena u srijedu, 28. kolovoza 2019. u 18 h u Francuskom institutu u Hrvatskoj, Preradovićava 5, Zagreb;

- Samostalna izložba Ide Blažičko, 25-30. kolovoza 2019., Hotel Esplanade, Zagreb.

Više o izložbi Kokolitoforidi Jadrana, te kongresu možete pronaći na slijedećim linkovima:

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije Forum (pon-sub: 17-22 h), te u Galeriji Šira (pon-pet: 16-20 h; sub: 11-16 h) do 5. rujna 2019. godine.