Započeo projekt ZEMLJA

Započeo projekt „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja“ u okviru Europskog dana kreativnosti, CreArt 2.0

Projekt „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja“ zasniva se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika, radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata. Njime se preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u suvremenom kontekstu, ne samo kako bi ga približio međunarodnom okviru već kako bi rubne kulture i pojave istrgnuo iz postkolonijalnog diskursa u kojem se iste promatraju samo kao dio etnografskog istraživanja, a ne kao ravnopravne drugim umjetničkim praksama.

Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe „Zemlja“ preispituje ustaljene paradigme vezane uz Krstu Hegedušića, grupu Zemlja i naivnu umjetnost, odnosno na njihove ciljeve, metodologiju, karakter umjetnosti stvorene između kategorija i sustave djelovanja u političkom kontekstu. Hegedušićevo naslijeđe, kao i naslijeđe naivne umjetnosti (iako naizgled nevidljivo u standardiziranim povijesnoumjetničkim narativima) živi i danas u djelima suvremenih umjetnika, na više ili manje izravan način.

Kustosku koncepciju projekta potpisuju Josip Zanki i Maja Flajsig.

U okviru projekta dosad su održana umjetnička istraživanja i radionice u Hlebinama, početnoj točci društvenog eksperimenta grupe „Zemlja“ i cijele naivne umjetnosti te Nacionalnom parku Paklenica, odabranom zbog ideje o zemaljskom raju koje je naivno slikarstvo opetovano tražilo.

Projekt se izvodi u partnerstvu s Galerijom Naivne Umjetnosti u Hlebinama, Gradskom galerijom Striegl u Sisku, Galerijom Pallas Projects studio u Dublinu, Akademijom likovnih umjetnosti te Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni dio projekta čine umjetnička i znanstvena istraživanja studenata.

Studenti Filozofskog fakulteta Lea Biličić, Josip Čekolj i Damjan Roce izvodit će istraživački rad pod mentorstvom Nevene Škrbić Alempijević s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Drugu studentsku istraživačku dionicu potpisuju studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Jelena Bogdanić, Klara Burić, Martina Molnar, Mara Nola i Dorian Pacak uz mentorstvo Sebastijana Dračića.

U okviru projekta, osim istraživačkog rada tijekom 2020. godine bit će izvedene brojne radionice, javna predavanja, umjetničke intervencije, stručno-znanstveni skup i izložbe. Završna izložba bit će predstavljena u Galeriji Karas i Galeriji Pallas Projects Dublinu.

Link na objavu: http://www.hdlu.hr/2019/10/zapoceo-projekt-umjetnost-u-zajednici-redefiniranje-nasljeda-grupe-zemlja/