Yang Qi Rui: Art in Public Spaces

Povodom suradnje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou (China Academy of Art, CAA, www.caa.edu.cn) red. prof. dr. art. Yang Qi Rui (dekan Odsjeka za kiparstvo i umjetnost u javnom prostoru, CAA) održat će predavanje “Art in Public Spaces” u utorak 15. listopada 2019. godine u Velikoj predavaoni ALU s početkom u 10:30 sati. Yang Qi Rui je mentor na poslijediplomskom doktorskom studiju Kineske akademije umjetnosti, potpredsjednik kineskog Udruženja za izvedbu urbanih skulptura, zamjenik ravnatelja umjetničkog odbora Nacionalnog odbora za urbanu skulpturu i potpredsjednik Udruženja umjetnika Zhejiang provincije.

Za svoj umjetnički i edukacijski rad je višestruko nagrađivan: Nagrada za izvrsnost profesora u Kini (2019.), zlatna  medalja Kineske akademije umjetnosti (2018.), Specijalni stručnjak provincije Zhejiang (2017.), nagrada Kineske federacije književnih i umjetničkih krugova  “Sto uglednih mladih umjetnika u Kini” (1999.) etc.

Kineska akademija umjetnosti (CAA) jedna je od najprestižnijih akademija u Kini s najpotpunijim izborom umjetničko-istraživačkih programa visokog obrazovanja. Akademiju je 1928. godine utemeljio Cai Yuan Pei, iznjedrila je mnogo renomiranih umjetnika koji su postali glavni nositelji umjetnosti u zemlji te je pretvorili u jednu od najprestižnijih umjetničkih institucija. Mjesto je gdje je fokus na humanizmu i društvenim potrebama, a kombinira suvremene umjetničke discipline s tradicionalnima, teoriju i praksu.