Biomimetika: Priroda, prostor, umjetnost

Otvorenje Izložba radova studenata Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou (CAA)

U petak, 18. listopada 2019. u 20 sati  u Francuskom Paviljonu u Zagrebu.

Povodom suradnje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou (China Academy of Art, CAA, www.caa.edu.cn) studenti 2. i 3. godine poslijediplomskog studija Kiparstva i Umjetnosti u javnom prostoru izložiti će radove nastale na profesionalnoj umjetničkoj radionici Biomimetika: Priroda, prostor, umjetnost te predstaviti Kinesku akademiju umjetnosti i srodne odsjeke.

Kineska akademija umjetnosti (CAA) jedna je od najprestižnijih akademija u Kini s najpotpunijim izborom umjetničko-istraživačkih programa visokog obrazovanja. Akademiju je 1928. godine utemeljio Cai Yuanpei, iznjedrila je mnogo renomiranih umjetnika koji su postali glavni nositelji umjetnosti u zemlji te je pretvorili u jednu od najprestižnijih umjetničkih institucija. Mjesto je gdje je fokus na humanizmu i društvenim potrebama, a kombinira suvremene umjetničke discipline s tradicionalnima, teoriju i praksu, a ujedno je i prva akademija u Kini koja unutar svojih studijskih programa uključuje i studij arhitekture.

Cilj umjetničke radionice Biomimetika: Priroda, prostor, umjetnost je motivirati studente da budu inovativniji i kreativniji u svojoj umjetničkoj praksi, koristeći prirodu i njene principe. U usporedbi s prirodom, naše vlastite materijalne strategije su znatno manje učinkovite i uglavnom rasipne. U prirodi je materijal učinkovito oblikovan i strukturiran. Biomimetički pristup omogućava razvoj i primjenu biološki nadahnutih odgovora na probleme. Interdisciplinarni projekti mogu povećati crossover bazu znanja i voditi ka održivosti.

Izlažu studenti/ice Kineske akademije umjetnosti: Guo Zui, Hu Enci, Peng Wenjie, Shen Yuting, Teng Jiaqi, Wang Ziyan, Yao Haolan, Zhou Xin, a radionicu su vodili gostujući profesori red. prof. dr. art. Yang Qirui (dekan Odsjeka za kiparstvo i umjetnost u javnom prostoru, CAA), predavacÌŒ Zhang Haoguang (CAA), znanstveni novak Zhang Run (CAA) i doc. dr. art. Ida Blažičko (ALU).